Tarihin en büyüğü... BM'den 10.3 milyar dolar çağrısı!
Birleşmiş Milletler yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede savunmasız ve düşük gelirli ülkelere destek için yaptığı yardım çağrısını 10.3 milyar dolara çıkararak tarihinin en büyük insani yardım çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede savunmasız ve düşük gelirli ülkelere destek için yaptığı yardım çağrısını 10.3 milyar dolara çıkararak tarihinin en büyük insani yardım çağrısında bulundu.
Salgının ve beraberinde getirdiği küresel ekonomik krizin yıl sonuna kadar 265 milyon kişiyi açlığa sürükleyeceği uyarısı yapan BM; Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika'da 63 ülkede 250 milyon kişiye yardım ulaştırmayı hedefliyor.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, yaptığı açıklamada, G20 ülkeleri bir an önce yardım için harekete geçmezse virüsün sağlığa etkisinden çok daha yıkıcı boyutlarda insani trajediler yaşanacağı uyarısında bulundu.
Lowcock, salgının doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden son tahminlere göre önlenebilir hastalıklar nedeniyle her gün 6 bin çocuğun da ölme riski olduğuna dikkati çekti.
Savunmasız ve düşük gelirli ülkelere destek için 10.3 milyar dolar yardım çağrısı yapan Lowcock, zengin ülkelerin desteğinin yetersiz kaldığı ve harekete geçilmezse çok daha büyük felaketler yaşanacağı uyarısında bulundu.
BM, mart ayında ilk olarak yardıma muhtaç 40 ülkeye koronavirüs ile mücadelede destek için 2 milyar dolar yardım çağrısı yapmış, mayısta bu bu çağrıyı 6.7 milyar dolara çıkarmıştı.
Şimdiye kadar BM'nin yardım fonu için sadece 1.64 milyar dolar toplanabildi.
Birleşmiş Milletler, 2019 yılında yaklaşık 690 milyon insanın aç kaldığını, Kovid-19 pandemisi sebebiyle de 2020'de 130 milyondan fazla insanın kronik açlığa girebileceğini belirtmiş, Birleşmiş Milletler (BM) Aşırı Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Olivier De Schutter ise Kovid-19 salgınının 250 milyondan fazla insanı açlığın eşiğine ittiği, salgının 176 milyon kişiyi daha aşırı yoksulluğa iteceği, kadınlar, göçmen işçiler ve mülteciler de dahil olmak üzere düşük gelirlilerin "uzun süre ihmal edilmesine" neden olacağı uyarısında bulunmuştu. Schutter, "Küresel ekonomi, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana ikiye katlandı ancak dünyanın yarısı günde 5,50 doların altında gelirle yaşıyor. Çünkü öncelikle büyümenin getirdiği faydalardan büyük ölçüde en zenginler istifade etti." ifadelerini kullanmıştı.