Suudi Arabistan'ın Hollywood planı🎦

Suudi Arabistan'ın Hollywood planı🎦
Suudi Arabistan ülkesinde eğlence sektörünün gelişmesi için 64 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Suudi Arabistan ülkesinin 'modernleşen' imajını perçinlemek için film endüstrisini çağırıyor. Yakın zamana kadar sinema gösteriminin yasak olduğu ülkede erkek ve kadınlar aynı restoranda yemek yemiyordu. Gerard Butler ve Anthony Mackie gibi yıldızlar çölün yolunu tutacak...

Suudi Arabistan uzun yıllardır ekonomisini çeşitlendirmeye çalışıyor. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan ülke, bu sebepten eğlence sektörüne de hatırı sayılır bir yatırım içerisinde. 2018 yılına kadar sinemanın yasak olduğu krallıkta eğlence ve medya sektörünü ayağa kaldırmak için 64 milyar dolar gibi bir kaynak ayrıldı.

Bu çabalar zaman zaman meyvesini de veriyor. Örneğin Anthony Mackie’nin başrolünü oynayacağı Çöl Savaşçısı filmi Suudi Arabistan’da çekilecek. Gerard Butler’ın, Afganistan’ı konu alan Kandahar filminin de çekimleri Suudi Arabistan’da UNESCO korumasında olan Alula bölgesinde yapılacak.

Sinema sektöründeki Stephen Strachan, Suudi Arabistan coğrafyasının sinema sektörüne nasıl kazandırılabileceği üzerine kafa yoruyor. Strachan, “Alula’yı uluslararası bir film merkezi yapmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın Hollywood planı🎦 - Resim : 1
Alula MÖ 5. ila 2. yüzyıl arasında hüküm süren eski Kuzey Arabistan Lihyan Krallığı döneminde kuruldu. Fotoğraf: Reuters

Birkaç yıl öncesine kadar kadınların otomobil kullanmasına izin verilmeyen, restoranların haremlik selamlık olarak ayrıldığı ülkede, konserler ve sinema gösterimi yasaktı. Veliaht Prens Muhammed 2017 yılından bu yana ülkenin günlük idaresini eline aldığından beri sosyal hayatı hareketlendirmek için çaba içinde.

Veliaht Prens Muhammed’in uluslararası kamuoyunda önündeki en büyük sıkıntı ise göz göre göre İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmüş olması. Bu cinayet ve ardından yaşananlar veliaht prensin uluslararası kamuoyundaki ününe ciddi bir darbe vurmuştu.

'BUTLER BİR CIA AJANI OLACAK'

Suudi Arabistan’ın şu an öncelikli hedefi ülkesinde çekilecek filmlerden para kazanmak değil, ülkenin imajını tazelemek. Tıpkı sosyal medya fenomenlerinin algı gücü gibi, ünlü isimlerin de farklı ülkelerde film çekmelerinin filme ev sahipliği yapan ülkeler açısından artısı büyük.

Film sektörüne hakim Strachan, “Bence insanların Suudilerle ilgili izlenimleri doğru değil, modernleşen bir yer burası” diyor. Gerard Butler’ın oynayacağı Kandahar filminin iki yapımcısından biri Suudi Arabistanlı MBC şirketi. Butler, Afganistan’dan çıkmaya çalışan bir CIA ajanının maceralarını konu alıyor.

Suudi Arabistan'ın Hollywood planı🎦 - Resim : 2
Gerard Butler, 300 filmindeki performansı ile sinema tarihine adını yazdırmıştı. 

Suudi Arabistanlı MBC şirketinin CEO’su Peter Smith, “Senaryoyu sevdim, Butler da klasikleşmiş bir isim” ifadelerini kullandı. Smith bu şirkette çalışmadan önce NBCUniversal’ın uluslararası biriminin direktörüydü.

NETFLIX DE PAZARDA

Netflix de Suudi Arabistan’ın devasa harcama bütçesinden payını alacak gibi. Şimdiden Telfaz11 isimli Suudi yapım şirketi ise sekiz filmlik bir anlaşma yapıldı. Netflix bu anlaşmayı Orta Doğu pazarı için çok önemsiyor.

Fas ve Ürdün de son yıllarda Hollywood yapımlarına ev sahipliği yaptı. Matt Damon’ın oynadığı Marslı ve Star Wars: The Rise of Skywalker bu ülkelerde çekildi.

Film endüstrisinden önce Suudi Arabistan Instagram fenomenleri ile ülkenin imajının değiştiğini dünyaya anlatmak istedi. Seyahat Blogger’ı Aggie Lal, ülkeyi baştan başa gezerek çölde verdiği pozlarla dikkat çekmişti. Aslında Lal, normal koşullarda bikinisi ile poz vermekten hoşlanan ve Suudi Arabistan’da pek görülmeyecek bir isim. Lal’ın ülkeye yaptığı 10 günlük gezi ülkenin eski istihbarat şefi Prens Turki Al-Faisal tarafından finanse edildi.

Suudi Arabistan'ın Hollywood planı🎦 - Resim : 3
Aggie Lal 2019 yılında Alula'da/Fotoğraf: Instagram

Fransız DJ David Guetta ülkede bir konser verirken, 2018 yılında Harvardlı bir grup çok da meşhur olmayan öğrenci sponsorlar aracılığı ile Suudi Arabistan’a gönderilip pek çok fotoğraf çekmişlerdi.

Aggie Lal ülke seyahati boyunca yaşadıklarından çok etkilendiğini belirterek, “Biz Amerika’da yaşıyoruz. Diğer ülkelerden öğrenecek hiçbir şeyimiz yokmuş gibi onları şeytanlaştırmak çok kolay” diyor. Geziyi organize eden Prens Turki propaganda yapmadıklarını iddia ederken ülkeye gelen influencerların istediklerini söyleme ve yayınlama haklarının olduğunu belirtmişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir bölümü Bloomberg'de Sarah Rappaport imzası ile yayımlanan 'Saudi Arabia Chases $64 Billion Hollywood Dream' isimli makaleden alınmıştır.

Veliaht Prens Muhammed Bin Salman Suudi Arabistan