Suudi Arabistan'da 2024'te şu ana kadar 198 kişi idam edildi
Uluslararası Af Örgütü, Suudî Arabistan’da 2024 yılında 198'den fazla kişiyi idam ettiğini ve bunun 1990 yılından bu yana ülkede kaydedilen en yüksek infaz sayısı olduğunu açıkladı.
Suudî Arabistan haber ajansı SPA, dün ülkede 198’inci infazın uygulandığını doğruladı. Af Örgütüne göre, SPA'nın 2022 yılındaki gerçek infaz sayısını eksik bildirmesi nedeniyle gerçek infaz sayısı daha yüksek olabilir!
Suudî yetkililer, ölüm cezasının kullanımını sınırlandırmaya yönelik defalarca verilen sözlere rağmen, infazları artırırken, uluslararası adil yargılama standartlarına ve sanıklara yönelik güvencelere rutin olarak uymadılar.
Af Örgütünden yapılan açıklamada, uyuşturucuyla bağlantılı suçlar nedeniyle uygulanan infazların sayısı bu yıl artış gösterdi ve 2023 yılında sadece iki olan infaz sayısı, sadece temmuz ayında her iki günde bir ortalama bir infaz olmak üzere 53'e yükseldi.
Yetkililer ayrıca, siyasî muhalefeti susturmak için ölüm cezasını silah olarak kullanıyor. Ülkede 2011-2013 yılları arasında “hükümet karşıtı” protestolara destek veren Şii azınlığa mensup vatandaşlar cezalandırıldı.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, “Suudi Arabistan yetkilileri, imajlarını yeniden markalaştırmak için boş sözlerle dolu bir kampanyayı teşvik ederken, insan hayatına karşı tüyler ürpertici bir umursamazlık sergileyen acımasız bir ölüm çılgınlığı sürdürüyor” dedi.
Callamard, “Ölüm cezası, Suudî Arabistan'ın siyasî muhalefet ve uyuşturucuyla ilgili suçlamalar da dahil olmak üzere çok çeşitli suçlardan dolayı, son derece adaletsiz yargılamaların ardından insanlara karşı kullandığı iğrenç ve insanlık dışı bir cezadır” diye ekledi.
Callamard, “Yetkililerin derhal infazlar konusunda bir moratoryum tesis etmesi ve idam cezasına çarptırılanlar için idam cezasına başvurmadan uluslararası standartlar doğrultusunda yeniden yargılama kararı alması gerektiğini” kaydetti.
2023 yılında ülkede uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan sadece iki infazın kaydedilmesinin ardından 2024 yılında Suudî yetkililer, bu yıl, sadece uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan 53 kişiyi idam etti.
Mayıs ve Haziran aylarında Suriye ve Nijerya'dan üç yabancı uyruklu kişi uyuşturucuyla bağlantılı suçlar nedeniyle idam edildi. Bu artış, temmuz ayından bu yana da devam etti ve ülke genelinde 38'i yabancı uyruklu olmak üzere 53 kişi sadece uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan idam edildi.
Örgüte göre, uyuşturucuyla bağlantılı suçlar nedeniyle uygulanan infazlardaki bu artış, benzer suçlardan hüküm giymiş ve halen ölüm hücresinde bulunan onlarca mahkûmun akıbeti konusunda ciddi endişelere yol açıyor.
Suudî Arabistan’da dün uyuşturucuyla bağlantılı suçlar nedeniyle Tabuk cezaevinde tutuklu bulunan iki Mısırlı idam edildi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Mart 2022’ee, Şeriatın zorunlu kıldığı durumlar dışında ülkenin ölüm cezasından “kurtulduğunu” söylemişti.
Ancak yetkililer, Kasım 2022'de, yaklaşık üç yıl içinde uyuşturucuyla ilgili suçlar için ilk infazı yaparak, Suudî İnsan Hakları Komisyonu tarafından 2021'de ilan edilen bu tür suçlar için infaz moratoryumunu tersine çevirmişti.