Suudi Arabistan'a kayak merkezi! Temeli atıldı

Suudi Arabistan
Suudi Arabistan'a kayak merkezi! Temeli atıldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Suudi Arabistan'da kayak ve eğlence merkezi olarak planlanan Trojena'da mega projenin temeli atıldı.

Körfez'deki ilk sıfırın altında kar destinasyonu ve açık hava kayak merkezi olacak olan dağ projesi Trojena Suudi Arabistan'ın 500 milyar dolarlık NEOM'unun mega projesinin bir parçası.

El Arabiya'nın haberine göre, Trojena tamamlandığında 7,000 daimî sakine ev sahipliği yapması ve yıllık 700,000'den fazla ziyaretçiyi çekmesi öngörülüyor.  

Trojena'nın İcra Direktörü Philip Gullett, yarımadanın en yüksek sıradağları olan Tebük'te yer alan Trojena'nın topografyası ve serin ikliminin, KİK bölgesinde türünün ilk örneği olan bir açık hava kayak deneyimi sunmayı mümkün kıldığını söyledi.

Gullett, "Ancak Trojena hakkında daha az bilinen şey, kış ayları boyunca sıfırın altındaki sıcaklıklarla her yıl doğal kar yağışı yaşamasıdır. Tüm bunlar Trojena'yı bir kış sporları destinasyonu olarak destekliyor" dedi. 

İlk olarak Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından 2022 yılında duyurulan Trojena'nın inşasını "büyük bir mühendislik başarısı" olarak tanımlayan Gullett, tesisin hem doğal hem de makine yapımı kar için temel olarak kuru kayak pistleri ve yüzeylerinin bir karışımından oluşacağını söyledi. 

Gullet, Trojena'daki ana kayak pistinin deniz seviyesinden yaklaşık 2.400 metre yükseklikte yer aldığını belirtiyor. Kış aylarında Trojena'da sıcaklık -17 santigrat derece ile 22 santigrat derece arasında değişebildiğinden kayak için ideal olarak tanımlanıyor. 

Macera sporları ve aktiviteleri açısından Trojena, yürüyüş, kano, su sporları, kayak, zip lining, alpine coaster, dağ bisikleti, kaykay, bisiklet, tırmanma, kar sporları, buz pateni ve çok daha fazlası için fırsatlar sunacak.

Trojena'nın sundukları sadece sportif faaliyetlerle sınırlı kalmayacak. Yıl boyunca sürecek sezonluk takvimde insanlar canlı konserler, müzik festivalleri, kültürel etkinlikler, sanat sergileri, moda şovları ve mutfak fuarları da öngörülen etkinlikler arasında. 

Gullett, Trojena'nın gelişimini desteklemek için önemli çalışmaların devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "2022'den bu yana Trojena'daki göl alanından toplam 1,6 milyon metreküp malzemeyi başarıyla çıkardık. Eğlence Kümesi'nde yer alan Kayak Köyü ve Rahatlama Kümesi'nde yer alan Yamaç Konutları, temel çalışmalarının devam etmesi ve detaylı ve gelişmiş tasarımlarının ilerlemesiyle kayda değer adımlar atıyor."

Kayak Köyü için konsept tasarım doğrulaması Kasım 2021'de tamamlanırken, kar üretimi ve kayak testi çalışmaları sahada devam ediyor.

Trojena'nın 'dikey köyü' The Vault'ta da çalışmalar devam ederken, yeni göl yatağının oluşturulması için yaklaşık bir milyon ton küp kaya kazıldı ve kullanıldı.

Trojena'nın 2030 yılına kadar 10.000'den fazla istihdam yaratması ve Krallığın GSYİH'sine 3 milyar riyal eklemesi bekleniyor.

Trojena'nın, 2029 Kış Asya Oyunları'na ev sahipliği yapması hedefleniyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Suudi Arabistan kayak dış haberler