Sürücüsüz hızlı trenler geliyor

AJANS BİZİM
Japonya
Sürücüsüz hızlı trenler geliyor

Doğu Japonya Demiryolları (JR East), Japonya'nın ünlü Shinkansen yüksek hızlı trenlerinin on yıl içinde ülkeyi sürücüsüz olarak dolaşabileceğini duyurdu.

Nüfus azalması ve işgücü sıkıntısı bekleyen JR East, 2028'den itibaren belirli bir güzergâhta sürücünün görevlerinin çoğunun otomatikleştirileceği, ancak sürücünün trende kalacağı trenleri test edeceğini söyledi.

Şirket, daha sonra, 2029'dan itibaren, 2030'ların ortalarında Tokyo ve Niigata arasında yüzde 100 sürücüsüz bir hat başlatmadan önce, hizmet dışı kalan küçük bir hat bölümünde tam otomatik trenler kullanmayı umuyor.

Şirketten yapılan açıklamada, “Sürücüsüz sürüşü geliştirerek ve raylı sistemlerin yönetimini daha verimli ve sürdürülebilir hale getirerek, demografik düşüş ve insanların çalışma şeklindeki reformlar gibi toplumsal değişikliklere uyum sağlayacağız” dendi.

Bir JR East sözcüsü, bu projenin arkasındaki temel motivasyonun, “demiryolu teknolojisinde sürekli yenilik yapma ihtiyacı olduğunu, bunun da işgücü açığı ve diğer sorunların giderilmesine yardımcı olabileceğini” söyledi.

Otomasyonun planlandığı hatta Shinkansen trenleri 275 km/saat hıza ulaşırken, diğer bazı güzergahlarda 300 km/saat hızı aşabiliyor.

Nüfusu gittikçe yaşlanan ve azalan Japonya, halihazırda pek çok sektörde işgücü açığıyla karşı karşıya bulunuyor.

Japon hükümetinin 2023 yılında yayınladığı verilere göre, halihazırda nüfusun yüzde 10'undan fazlası 80 yaşın üzerinde ve yaklaşık yüzde 30'u da 65 yaşın üzerinde.