Suriye'deki Golan Tepeleri neden önemli? İsrail burada ne yapıyor?
İsrail, Baas rejiminin yıkılmasını fırsat bilerek işgal altında tuttuğu, Suriye’ye ait Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgede işgal ettiği alanı genişletmek için harekete geçti. Peki, Golan Tepeleri neden önemli? Golan Tepeleri'nde kimler yaşıyor? İsrail burada ne yapıyor? İşte çok konuşulan Golan Tepeleri'ndeki son gelişmeler...
İsrail güçleri, Golan Tepeleri'ndeki askerden arındırılmış tampon bölgeyi ve Suriye topraklarındaki bir dizi diğer noktayı ele geçirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Ordusuna tampon bölge ve "yakındaki hakim noktaları" ele geçirme emri verdiğini söyledi.
Netanyahu bunun, Beşar Esad rejiminin çökmesinden sonra İsrail'i isyancı güçlerin saldırılarından korumak için atılan geçici bir adım olduğunu belirtti. Bazı Arap ülkeleri ise durumu kınadı.
Golan Tepeleri, Suriye'nin güneybatısında, kuzeydoğu İsrail'e uzanan kayalık bir plato. İsrail'in askeri işgali altında.
1967'deki Altı Gün Savaşı'nda, Suriye Golan Tepeleri'nden İsrail'e saldırmış, İsrail de karşılık verip, bölgenin 1200 kilometrekaresini ele geçirmişti.
Suriye 1973'teki Yom Kippur Savaşı'nda Golan Tepeleri'ni geri almaya çalışsa da, başaramadı.
İki ülke 1974'te her iki tarafın 80 kilometre uzunluğundaki bir tampon bölgenin dışında kalmasını öngören bir ateşkes anlaşması yaptı. O günden bu yana bölgede tarafların anlaşmaya uyup uymadığını gözlemleyen bir BM gücü bulunuyor.
İsrail'in bölgedeki egemenliği uluslararası alanda tanınmıyor. Ancak 2019'da dönemin ABD Başkanı Donald Trump, on yıllarca süren ABD politikasından vazgeçmiş ve işgali tanımıştı.
Suriye, İsrail Golan Tepeleri'nin tümünden çekilmedikçe, İsrail ile herhangi bir barış anlaşması yapmayacağını söyledi.
Geçen ay Suriye ve BM, İsrail'in tampon bölgede siperler inşa ettiğinden ve bazı noktalarda tampon bölgeyi aştığından şikayet etmişti.
Suriye, 1948-1967 arasında Golan Tepeleri'ni elinde tuttuğunda buradan tüm kuzey İsrail'i düzenli olarak top ateşine tutmuştu.