Sudan'da pazar yerine top mermisi düştü: Çok sayıda ölü var

Sudan Dünya haberleri
Sudan'da pazar yerine top mermisi düştü: Çok sayıda ölü var
Fotoğraf: Shutterstock

Sudan’da iki general arasında iktidarı ele geçirmek için savaş sürerken, pazar akşamı Hartum yakınlarındaki Omdurman'da bir pazara düşen top mermileri 20'den fazla sivilin ölmesine yol açtı.

Çatışmalarda sivil kayıpları ve insan hakları ihlallerini belgeleyen Demokrasi Yanlısı Avukatlar Komitesi tarafından yapılan basın açıklamasına göre, savaşan taraflar arasındaki yoğun ateş teatisi sırasında Omdurman'daki bir pazara top mermileri düştü. Açılamada, 20’yi aşkın kişinin hayatını kaybettiği insanlar da yaralanmıştır. Bir tıbbi kaynağa göre, önceki gün ülkenin başkenti Hartum, çok sayıda insanın da yaralandığı belirtildi.

15 Nisan'da General Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile General Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında başlayan savaş, yaklaşık 10 bin kişinin hayatına mal oldu.

Çarpışmalar yüzünden altı milyonu aşkın kişi evini barkını terk ederek güvenli bölgelere kaçtı. 

Savaşın başlamasından bu yana kesin bir üstünlük sağlayamayan iki taraf da müzakere masasında herhangi bir taviz vermeye niyetli görünmüyor. 

Savaşan taraflar arasındaki görüşmeler ekim sonunda Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılmıştı. Riyad'a göre, görüşmelerin amacı insanî yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak, ateşkes ve diğer güven arttırıcı önlemleri tesis etmek ve çatışmaların kalıcı olarak durdurulmasını sağlamaktı.

Daha önceki arabuluculuk girişimleri sadece kısa süreli ateşkeslerle sonuçlanmış ve bunların hepsi de sistematik olarak ihlal edilmişti. 

Askerî uzmanlara göre, General Burhan ve General Daglo müzakere masasında daha büyük tavizler elde etme umuduyla yıpratma savaşını tercih ediyor.

Kaynak: Ajans Bizim