Sözcü Kalın Reuters'a konuştu: Yunanistan ile birlikte açıklayacağız!

yunanistan son dakika son dakika haber İbrahim Kalın
Sözcü Kalın Reuters'a konuştu: Yunanistan ile birlikte açıklayacağız!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Reuters'a konuştu. Kalın, "Yunanistan ile istişafi görüşmeler için tarih üzerinde çalışıyoruz, birlikte açıklayacağız" açıklamasında bulundu

Sözcü Kalın, "Yunanistan ile istişafi görüşmelerin olumlu geçeceğine inanıyorum." ifadelerini kullanırken, "AB'nin 1-2 Ekim tarihinde yapacağı zirveden herhangi bir yaptırım ya da olumsuz hareket beklemiyoruz" dedi.

Kalın, AB zirvesinin Türkiye-Yunanistan ilişkilerini yeniden gelişmek için bir fırsat olduğunu söylerken, "Bu önemli bir fırsat, orada yeni ilişkiler geliştirebiliriz ve bunu pek çok Avrupa Birliği üyesi ülkenin istediğini biliyorum, ancak her şeyi Türkiye'nin yapmasını beklememelerini anlamaları lazım, bu ortak bir süreç. Türkiye X, Y, Z ülkelerinin de sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyor" dedi. 

"ERDOĞAN-MACRON ANLAŞTI"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron arasında son yapılan telefon görüşmesinin olumlu atmosferde gerçekleştirildiğini belirterek, Libya'da diğer ülkelerin yanı sıra Fransa ile de çalışabileceklerini söyledi.

Kalın, "İki liderin son görüşmede iyi bir alışverişleri oldu. Atmosfer oldukça olumluydu. 'Farklılıklarımız üzerinden tartışmak yerine farklılıkları azaltıp ortak bir yol bulalım' diye anlaştılar. 

"FRANSA, AB ZİRVESİ'NDE TÜRKİYE'YE DESTEK VEREBİLİR"

Kalın, Libya'da şu anda siyasi sürecin ilerlemesi için bir şans olduğuna inandıklarını, son 2-3 aydır ciddi bir çatışma olmamasının iyi bir gelişme olduğunu belirterek, "Bu, diplomasiye bir şans verdi ve şimdi diplomatik çabalar yoğunlaştı. Bu iyi. Bunu tamamen destekliyoruz; bütün bu konularda Fransa ve diğer ülkelerle çalışabileceğimize
inanıyoruz" dedi.

Kalın, "Şu anda aldığım tüm sinyaller Fransa'nın AB Zirvesi'nde Türkiye ile olumlu gündem kurulmasına destek vereceği yönünde" dedi.

Libya'da gelişmeleri değerlendirirken Kalın, Trablus'daki hükümete Türkiye'nin yaptığı yardımların oradaki çatışmalara bir denge getirdiğini ve diplomasinin ilerlemesi için zemin hazırladığını belirtti.

"SERRAC, LİBYA SİYASETİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FİGÜR"

"Berlin süreci kapsamında BM altındaki siyasi süreci destekliyoruz. Khaled al Mishri, Aguila Salih ile bir dizi görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu konuda sorun yok. Bunu destekliyoruz. Serrac bunu destekliyor" diyen Kalın, şöyle devam etti: "Umarız Serrac, siyasi sürecin bir parçası olarak kalır. Libya siyaseti için önemli bir figür" diyen Kalın, şu anda Libya'da siyasi süreci ilerletmek için daha uygun bir ortam bulunduğunu kaydetti.

Kalın, Libyalılar kimi temsilcisi olarak seçerse Türkiye'nin onunla çalışacağını belirtti. "Hafter uluslarası hukuku ihlal etmeye devam ediyor ve bu petrol blokajıyla Libya ekonomisine zarar veriyor. Umarız yakın zamanda çözülür" diyen Kalın, blokajın kaldırılacağı yönündeki açıklamaları şöyle değerlendirdi: "Hafter sanki iyilikler yapıyormuş gibi görünmek istiyor. Biz şu anda siyasi sürece odaklanmak istiyoruz ve bu çatışmayı sonlandırmak istiyoruz."

"LİBYA HÜKÜMETİ DAVET EDERSE, ORADA OLURUZ"

Kalın, Rusya ile Libya konusunu görüştüklerini, tansiyonun düşürülmesi için Rusların da masada olması gerektiğinin altını çizdi.

Ruslarla henüz kesin bir plan olmadığını belirten Kalın, "Sirte ve Cufra'yı askerden arındırma fikrini destekliyoruz ama buradan Hafter'in de geri çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ne zaman bir ateşkesten bahsedilse başka bir saldırıyla geldi" dedi.

Kalın, askerden arındırılmış bölge olması halinde Türk askerinin orada görev alıp almayacağı konusunda "Libya ile askeri eğitim ve işbirliği anlaşmamız var; gerekirse ve Libya hükümeti tarafından davet edilirsek, Türk komutanlar, eğitmenler ve danışmanlar tabii ki orada olur" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber