Sonsuza kadar çözüm değil: Hatırlatma dozu

Almanya
Sonsuza kadar çözüm değil: Hatırlatma dozu

Dünya Sağlık Örgütü ve Almanya hükümeti hatırlatma dozlarının salgını sonlandırmakta sonsuza kadar uygulanamayacağını düşünüyor. Şu aşamada ise bilim insanları şiddetle üçüncü doz aşı olunmasını tavsiye ediyor.

Almanya'nın yeni koalisyonunun sağlık politikaları sözcüsü Tino Sorge “Sonsuza kadar hatırlatma dozları olmak bir çözüm olamaz” diyor. Sorge'ye göre “tek kalıp” çözüm en iyi çözüm olamayacağı gibi, bu doğrultuda ilerlemeyi gerektirecek bir veri de yok. Almanya'da bu tartışmalar uzun zamandır yaşanıyor.

Aşının zorunlu tutulup tutulmaması üzerine yapılan tartışmalarda konu buraya da geldi. Almanya'da Eski Sağlık Bakanı Jens Spahn, Kasım 2020'de aşının zorunlu tutulmayacağını ifade ederek “Gönüllülüğe ve mantığa güveniyoruz” diye konuşmuştu.

Bugüne kadar Almanya'da üç model tartışıldı:

💉İlki aşının zorunlu tutulmaması;

💉İkincisi 18 yaşından itibaren genel zorunlu aşılar

💉Üçüncüsü 50 yaş üstü bireyler aşının zorunlu tutulması...

Üç önerge de koalisyon saflarından geldi ve tartışılıyor.

Fakat Sorge'nin sözlerine dönmekte fayda var. Hastalığı çok çok büyük ölçüde hafif atlamayı sağlayan aşılar toplumsal bağışıklığa ulaşıldığında daha da etkili oluyor. Şu an Almanya'da aşı sürecini tamamlayanların oranı yüzde 73.4 olarak açıklanıyor.

Sorge'nin sözlerini bir noktada Dünya Sağlık Örgütü de desteklemekte. DSÖ uzmanları, orijinal Covid aşılarının takviye dozlarının tekrarlanmasının ortaya çıkan varyantlara karşı geçerli bir strateji olmadığını ifade ediyor. DSÖ ayrıca bulaşmaya karşı daha iyi koruma sağlayan yeni aşılar bulunması noktasında da çağrıda bulunuyor.

DSÖ: SÜRDÜRLEBİLİR DEĞİL

DSÖ Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) yayınladığı bildiride, “Orijinal aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Grup, aşıların Covid'e yakalanan bireyleri hastalığı ağır geçirmekten korumakla kalmayıp virüse en başta yakalanmalarını da önlemesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu, Omicron gibi varyantlarla mücadele noktasında oldukça kritik:

Ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarına ihtiyaç var ve geliştirilmelidir.

Bunun bulaşı engellemek ve geniş çaplı halk sağlığı önlemlerine duyulan ihtiyacı azaltmak adına elzem olduğunu dile getiren DSÖ, mevcut aşı formüllerinin bulunacak daha güçlü formüllerle değişmesinin daha iyi olacağının da altını çiziyor.

ŞAHİN: OMICRON AŞISINA BAŞLADIK

Bu noktada Pfizer/BioNTech çalışmalara da başladı. BioNTech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Omicron'a özel aşı adayının güvenliğini, tolere edilebilirliğini ve bağışıklık sağlama oranını değerlendirmek için klinik çalışmalara başlandığını belirtti.

Pfizer/BioNTech'in söz konusu çalışmalara girişiyor olmasının bir sebebi var. Zira Omicron, hem önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı hem de bazı aşı korumalarından kaçmada daha iyi.

Bununla birlikte Almanya'yı çıkmaza sokan “Aşı zorunlu olmalı mı, olmamalı mı?” sorusunun yanında ülkenin en düşük aşı oranına sahip eyaletinin en yüksek can kaybı oranına da sahip olması gibi ortada hiç tesadüf olmayan bir durum var. Ancak biraz hafife alındığı da aşikar olan Omicron'un Delta kadar korkutucu olmadığı da pek çok uzman tarafından dile getiriliyor.

'OMICRON KONTROL ALTINDA'

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ülkede vaka sayısı ilk kez 200 bini aşmış olmasına rağmen “Omicron dalgası kontrol altında” diyor hatta salgının bu dalgasının seyrinin tahminlerinden biraz hafif ilerlediğini de belirtiyor.

AB'nin en kalabalık ülkesi ve dinamosu olan Almanya'nın izlediği yola dikkat çekmek de gerekiyor. 15 Ocak itibarıyla, Covid'e yakalanan birinin “iyileşme” durumu üç ay sonra sona eriyor. Bundan sonra, kişinin tam aşılı sayılması için takviye aşısı (hatırlatma dozu) olması öneriliyor. Daha önce, iyileşme durumu altı ay boyunca geçerliydi. Bakan Lauterbach, Almanya'nın diğer tüm AB ülkelerini de aynı şeyi yapmaya yönlendirdiğini de söylüyor.

'SÜREKLİ AŞI BAĞIŞIKLIK TEKPİSİNİ OLUMSUZ ETKİLER'

Fakat Avrupa İlaç Ajansı da son zamanlarda takviye dozlara karşı temkinli yaklaşıyor ve sık sık hatırlatıcı doz uygulanmasının bağışıklık tepkisini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

EMA Biyolojik Sağlık Tehditleri ve Aşılar Stratejisi Başkanı Marco Cavaleri, salı günü düzenlediği basın toplantısında, “Takviyeler bir veya iki kez yapılabilir, ancak sürekli olarak tekrarlanması, gerektiğini düşünebileceğimiz bir şey değil. Mevcut pandemi ortamından daha endemik bir ortama nasıl geçebileceğimizi düşünmemiz gerekiyor.” diye konuşuyor.

[email protected] 

*Die Welt ('Boostern ohne Ende kann nicht die Option sein'), The Guardian (Repeated Covid boosters not viable strategy against new variants, WHO experts warn), Bloomberg (Frequent Boosters Spur Warning on Immune Response)

Kaynak: Web Özel

Almanya