Son dakika! Zelenski'den Putin'le görüşme açıklaması

Dünya haberleri Rusya Ukrayna Savaşı
Son dakika! Zelenski'den Putin'le görüşme açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin'le olası görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. "Buça'nın intikamı kaçınılmaz" diyen Zelenski, Ukrayna'nın NATO'ya katılımına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kremlin ise Putin ile Zelenski arasında bir görüşme gerçekleşebileceğinin sinyalini verdi.

Son dakika... Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesine dair bir açıklama geldi. Zelenski, "Benimle, Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir görüşme olmama ihtimali var. Rusya ile müzakere etmek artık zor, ancak başka seçenek yok" açıklamasında bulundu.

Ukrayna devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Zelenski, "Soru müzakerelerin olup olmayacağı değil, soru müzakere masasında ne kadar güçlü olacağınız" ifadelerini kullandı.

"GERÇEK AKTÖRLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Buça'daki katliama işaret eden Zelenski, "Ukrayna olası savaş suçlularını arayacak. Gerekeni diğer ülkelerin savcıları yapacak" dedi. Ukrayna lideri, Batı'nın desteğine ilişkin, "Gerçek aktörlere ihtiyacımız var. Ne gerekiyorsa yapacak aktörlere" diye konuştu.

"DONBAS İÇİN BİR ANDA ANLAŞMA OLMAYACAK"

Müzakere masasının en kritik konularından olan Donbas konusunda Zelenski, "Ukrayna ve Rusya bir anda tüm maddelerde anlaşamayacak ancak üzerinde çalışılması gerek" dedi.

"YARIN BİZE NATO'TA KATILMAMIZ TEKLİF EDİLİRSE KATILIRIZ AMA..."

Zelenski, "Yarın bize NATO'ya katılmamız teklif edilirse katılırız. Ama bu maalesef olmayacak ve maalesef olmadı. Bu nedenle, kendimiz için güvenlik garantileri oluşturacağız" dedi.

Zelenski'nin açıklamalarının devamı şöyle:

Rusya ile en güçlü anlaşmayı imzalasak bile iki yıl içinde geri dönebileceğini anlıyoruz. Buna hazırlıklı olmalıyız. Bu yüzden Ukrayna heyeti, Rusya'nın vereceği garantilere güvenmediğini ve kendisini savunabilecek bir devlet inşa etmeye devam edeceğini Rus tarafına iletti.

"İNTİKAM KAÇINILMAZ"

Buça konusunda intikam kaçınılmaz. Ukrayna, uluslararası hukuk yardımcı olmasa bile Rus savaş suçlularını cezalandıracak.

Türkiye Mariupol'deki ölü ve yaralıları Beryansk limanı üzerinden tahliye etmeyi kabul etti. Ama bunun gerçekleşmesi Putin'in kararına bağlı.

PESKOV: PUTİN VE ZELENSKİ GÖRÜŞEBİLİR AMA…

Zelenski’nin açıklamalarından saatler sonra Krelim Sözcüsü Dimitri Peskov, açıklamalarda bulundu. Peskov, Rusya’nın iki lider arasındaki bir görüşme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekerken bu görüşmenin gerçekleşmesi için bir belgenin onaylanması gerektiğini dile getirdi.

Peskov barış görüşmelerinin gidişatı ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Rus haber ajansı Interfax, bugün yayınladığı ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı’nı referans gösterdiği haberde iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin video konferans yöntemiyle yapıldığını aktarmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusya Ukrayna savaşı son dakika