Zelenski duyurdu: Ukrayna, NATO üyeliği için başvurdu

Dünya haberleri Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna Savaşı NATO

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 bölgeye ilişkin ilhak açıklaması sonrası konuştu. Zelenski, NATO'ya üyelik başvurusunu yaptıklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından NATO'ya hızlandırılmış formatta üyelik için resmi başvuru belgesini imzaladı.

Zelenski, Rusya'nın 4 bölgeyi ilhak kararı sonrası yaptığı açıklamada, "NATO'ya üyelik başvurumuzu resmen yaptık" dedi.

"Rusya ile diyaloğa hazırız ama artık Putin ile değil başka bir cumhurbaşkanı ile konuşuruz. Ukrayna, Putin Rusya Devlet Başkanı olduğu sürece, Rusya Federasyonu ile hiçbir müzakere yürütmeyecek" diyen Zelenski, şöyle devam etti: 

"De facto olarak, NATO'ya çoktan girdik. De facto olarak, ittifak standartlarına uyumluluğumuzu zaten kanıtladık. Tüm bunlar savaş alanında gerçekliğini gösterdi. Birbirimize güveniyoruz, birbirimize yardım ediyoruz ve birbirimizi koruyoruz. Bu bir de facto ittifaktır. Bugün Ukrayna 'de jure' yani yasal üye olmak için başvuruyor. Ukrayna'nın NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı adımımızı atıyoruz."

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını "NATO'ya üyelik" tehdidi gerekçeleriyle başlatmıştı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ukrayna