Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden 'işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu' soruşturması

Filistin
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden 'işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu' soruşturması

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu işlenmesi ile ilgili soruşturmanın başladığını açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili resmi soruşturma başlattığını duyurdu.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler, Uluslararası Ceza Mahkemesinin, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturmada adalet için ümitli olduklarını belirtiyor.

Filistin tarafı, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında yeni Yahudi yerleşim yerleri açmasını, Filistinlilerin mülklerini hukuksuz şekilde yıkarak toplu cezalandırmalar uygulamasını, barışçıl gösterilere yönelik ihlallerini ve 2014'teki Gazze saldırılarında işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçları 2018'de Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşımıştı.

Uluslararası mahkeme geçen ay, 1967 sınırlarındaki Filistin topraklarında yargılama yetkisi olduğuna hükmetti. Dolayısıyla Filistin tarafından mahkemeye iletilen şikayetlerin kovuşturulması ve sorumluların yargılanmasının önünde bir engel kalmadı.

Mahkemenin kararı Filistin tarafında büyük sevinçle karşılanırken, İsrail kararın hukuki olmaktan ziyade siyasi olduğunu ve muhtevası itibarıyla antisemitist bir karar olduğunu ileri sürdü. Bu kararla İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında işlemiş olduğu insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve soykırım nedeniyle yargılanması mümkün hale geldi.

UCM'nin Filistin’in 1967 sınırlarındaki topraklarını kapsayacak şekilde, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs için yargı yetkisine sahip olduğuna hükmetmesi, İsrail ihlallerine maruz kalan Gazze'deki Filistinlilerin de yeni umudu oldu.

Kaynak: AA

son dakika son dakika haber Uluslararası Ceza Mahkemesi filistin