Trump'ın bağışlanması çağrısı yaptığı güreşçi Afkari idam edildi!

Trump'ın bağışlanması çağrısı yaptığı güreşçi Afkari idam edildi!

ABD Başkanı Trump'ın bağışlanması çağrısı yaptığı, İran'ın Fars eyaletinde protestolarda bir belediye çalışanını öldürmekle suçlanan İranlı güreşçi Navid Afkari'nin bu sabah idam edildiği açıklandı

İran devlet televizyonu, Fars eyaletinde bir belediye çalışanını benzin zammı protestoları sırasında bıçaklayarak öldürme suçundan yargılanan güreşçi Navid Afkari’nin bu sabah idam edildiğini duyurdu.

TRUMP 'BAĞIŞLAYIN' ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

İranlı güreşçi Afkari’nin idam edileceği haberi daha önce sosyal medyada geniş yer bulmuş ve ABD Başkanı Donald Trump, İranlı güreşçiyi idam etmeyin çağrısı yapmıştı.
 Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran'ın muhteşem ve ünlü güreş starı 27 yaşındaki Navid Afkari'yi idam edeceğini duyuyoruz. Afkari'nin tek eylemi sokaklardaki hükümet karşıtı protestolara katılmak." ifadesine yer vermiş, İran'daki göstericilerin ülkenin kötüye giden ekonomisini ve enflasyonunu protesto ettiğini vurgulayarak "İran liderlerine sesleniyorum, bu genç adamın hayatını bağışlar ve onu idam etmezseniz çok mutlu olurum." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İRAN CİNAYET İTİRAFI VİDEOSU YAYINLAMIŞTI

İran ise Trump'ın çağrısına karşılık Afkari'nin 'cinayeti itiraf' videosunu yayınlamış, devlet televizyonunda gösterilen 11 dakikalık videoda Afkari'nin 2018'deki protestolar sırasında bir su şirketi çalışanı Hassan Torkaman'ı nasıl bıçaklayıp öldürdüğünü anlatırken, videoda ayrıca Torkaman'ın geride kalan ailesinin gözyaşı dökerken çekilmiş sahneleri ve Afkari'nin Torkaman'ı arkasından bıçakladığını söylediği bir bölüm bulunuyordu. 

Devlet televizyonu polis belgelerini de gösterdiği videoda cinayetin "kişisel bir anlaşmazlıktan" dolayı işlendiğini aktardı.

POLİS ZORUYLA MI İTİRAFTA BULUNDU?

İran devlet televizyonunun son 10 yılda en az 355 itiraf videosu yayınladığı belirtilirken, Afkari destekçileri ise itirafların polis işkencesi sonucu yapıldığı iddiasında bulundu. 

Birleşmiş Milletler tarafından, ülkedeki insan haklarıyla ilgili yayınlanan son raporda "Tahran yönetiminin hükümeti protesto edenlere yanlış itirafta bulunması için yaygın işkence yaptığı" yazıldı.

Şiraz kentinde yaşayan inşaat işçileri Afkari ve kardeşleri Vahid Afkari ve Habib Afkari 2018'de yaşanan ekonomik krizi protesto için binlerce kişinin sokaklara çıktığı eylemlere katıldı.

Gösterilerin olduğu dönemde Hassan Torkaman'ı bıçaklayıp öldürdüğü iddia edilen Afkari, idam cezasına çarptırıldı; Vahid Afkari için 54 ve Habib Afkari için 27 yıl hapis cezası kararı çıktı.

Afkari, ülkede popüler olan güreş sporunda yerel olarak üne kavuşmuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Navid Afkari güreşçi İran idam Trump