Ruslar Harkov'dan vazgeçti

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı son dakika
Ruslar Harkov'dan vazgeçti

Ukrayna, Rus birliklerinin Harkov çevresinden çekildiğini bildirirken, Rusya’nın bu kentten vazgeçtiği öne sürülüyor. Ukrayna askeri istihbarat başkanı Tümgeneral Budanov ise, savaşın yıl sonuna kadar biteceğini savundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtı sürerken, Rus birliklerinin, haftalarca bombaladığı Ukrayna’nın ikinci büyük kenti olan Harkov’dan çekildiği bildirildi. Ukrayna askeri kaynakları, Kiev ve Moskova güçleri arasındaki çatışmaların, ülkenin doğusunda bulunan sanayi bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusların kuzeydoğudaki Harkov’dan çekildiğini, dikkatini destek yollarını açık tutmaya verdiğini, bu amaçla doğudaki Donetsk bölgesine top atışları yaptığını ve hava saldırılarında bulunduğunu kaydetti. Açıklamada, Rusların Ukrayna güçlerini zayıflatmaya çalıştığı belirtildi. Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da, sosyal medyadan, ülkesinin “savaşta yeni ve uzun bir aşamaya girdiğini” savundu.

BBC’ye konuşan Harkov Belediye Başkanı İgor Terekov da, Rus askerlerinin Rusya sınırına doğru geri çekildiğini kaydederek “Ruslar Harkov’u sürekli bombaladı. Kentteki savunma gücü ve Ukrayna ordusunun çabaları sayesinde Ruslar geri çekildi” ifadelerini kullandı. Rusya’nın kentte sadece küçük bir alana girebildiğini ve burada da uzun süre kalamadığını savunan Terekov, Harkov’da 5 güne yakın süredir bomba sesi duyulmadığını, halkın Harkov’a dönmeye başladığını ve durumun sakin olduğunu kaydetti.
Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, Cuma gecesi yayınladığı videoda, Ukraynalıların işgalcileri ülkeden çıkarmak için “maksimum çaba gösterdiklerini” kaydederken, bu savaşın akıbetinin, Avrupa ve diğer müttefiklerden gelecek desteğe bağlı olduğunu söyledi. Zelenski, “savaşın ne kadar daha süreceğini kimsenin tahmin edemeyeceğini” de ifade etti.

Bu arada ABD’li politikacılardan oluşan bir heyet, Kiev’de Zelenski’ye görüştü. Senato’nun Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell’ın yanı sıra senatörler Susan Collins, John Barrasso ve John Cornyn de, heyette yer aldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna rusya ukrayna gerginliği İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor