Pfizer/BioNTech aşısında flaş gelişme: 12-15 yaş arasında yüzde yüz etkili!

Pfizer/BioNTech aşısında flaş gelişme: 12-15 yaş arasında yüzde yüz etkili!

Türkiye'ye bugün 2.8 milyon doz gelen Pfizer/BioNTech aşısının ABD'de yapılan deneylerde, aşının 12-15 yaş arasında son derece etkili olduğu belirlendi.

Almanya merkezli BioNTech ile ABD merkezli Pfizer'in geliştirdiği koronavirüs aşısının ABD'de yapılan deneylerinde, aşının 12-15 yaş arasında son derece etkili olduğu, klinik deneylerde aşı olan çocukların hiçbirinde enfeksiyon görülmediği açıklandı.

Aşının çocuklarda son derece etkili ve güvenli olduğu gözlemlenirken, Pfizer'ın yöneticisi, gelecek yıl okulların açılmasından önce çocukları aşılamayı umduklarını belirtti. 

Aşı olan 12-15 yaş arası çocukların hiçbirinin enfeksiyona yakalanmamasıyla yüzde 100 etkililik oranı yakalanırken, bunun ailelerin normal hayata dönüşü açısından kritik bir gelişme olduğu belirtildi.

Toplam 2 bin 260 kişi üzerinde yürütülen çalışma sonucu aşılanan 12-15 yaş arası çocukların virüse karşı antikor geliştirdiği tespit edildi. Aşının semptomatik vakalara karşı yüzde 100 etkili olduğu vurgulanırken, herhangi bir güvenlik sorununa rastlanmadığı kaydedildi.

Pfizer CEO'su Albert Bourla yaptığı açıklamada, aşıyı söz konusu yaş aralığındaki çocuklara hızla ulaştırmayı umduğunu ifade ederek, "Bu verileri önümüzdeki haftalarda acil kullanım izninde yapılması önerilen bir değişiklik ile birlikte ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılının başlangıcından önce bu yaş grubunu aşılamaya başlama umuduyla dünyadaki diğer düzenleyici kurumlara sunmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Pfizer aşısının 16 yaş grubunda da kullanılmasına onay verilirken, okul çağındaki gençlerde ilk belirtilerinin nasıl olacağı yönünde yeni çalışmalar yapılacak. 

Yine 12-15 yaş grubu arasındaki 2 bin 260 gence uygulanan aşının yalnızca 18'inde plasebo etkisinin görüldüğü ifade edildi. 

ABD ilaç şirketi Pfizer, geçtiğimiz hafta Alman ortağı BioNTech'le, 6 ay ile 11 yaş aralığındaki çocuklarda yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşı denemelerine başlandığını duyurmuştu. Aşının 1. ve 2. faz denemelerde güvenlik için 10, 20 ve 30 mikrogram halinde 144 katılımcı üzerinde uygulanacağı aktarılan açıklamada, 3. faz denemelerde ise 4 bin 500 kişi üzerinde aşının tolere edilebilirliği ve bağışıklık sistemine tepkisinin test edileceği bildirilmişti. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber