Afganistan'ın başkenti Kabil'de 3'üncü patlama! Çok sayıda ölü ve yaralı

Afganistan

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınındaki iki patlamanın ardından kentte bir patlama daha meydana geldi.

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından başkent Kabil’de çifte bombalı saldırı düzenlendi. Tahliye operasyonlarının devam ettiği Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın Abbey Kapısı’nda ve kapıya yakın bir mesafede bulanan Baron Hotel yakınlarında düzenlenen bombalı saldırılarda ilk belirlemelere göre, 13 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi ise yaralandı.

Taliban tarafından yapılan açıklamada, saldırıda aralarında çocuklarında bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, çok sayıda Taliban üyesinin de yaralandığı ifade edildi.

ÜÇÜNCÜ PATLAMA MEYDANA GELDİ

Kabil'de üçüncü bir patlamanın daha meydana geldiği bildirildi.

TALİBAN'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Taliban, "ABD askerlerini olası DEAŞ saldırısına karşı uyarmıştık. Bu saldırıyı kınıyoruz.Kabil Havalimanı'nda ABD güçlerinin kontrolündeki bölgede sivillerin bombalanmasını şiddetle kınıyoruz. Halkımızın güvenliğine ve korunmasına çok dikkat ediyoruz ve kötü çevreler kesinlikle durdurulacak. 31 Ağustos'tan sonra da Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere yardım etmeye çalışacağız" dedi.

“CAN KAYBIYLA SONUÇLANDIĞINI DOĞRULUYORUZ

Pentagon Sözcüsü Kirby, “Kabil Havalimanı’nın yakınında meydana gelen patlamanın can kaybıyla sonuçlandığını doğrulayabiliriz. Bilgilendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD MEDYASI: 4 AMERİKAN ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ 

Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ABD askeri sayısı 10’a yükseldi. Pentagon sözcüsü John Kirby, "Kabil'deki saldırıda ölen Amerikan askerleri olduğunu doğruluyoruz" açıklamasını yaptı. 

ABD'li bir yetkili, patlamanın, DEAŞ'lı bombacının eylemi olduğunu aktardı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 3'üncü patlama! Çok sayıda ölü ve yaralı - Resim : 1

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: BİRLİĞİMİZDE HERHANGİ BİR HASAR, ZAYİAT YOKTUR

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Kabil'deki patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Seyahat Departmanı, Afganistan’ın başkenti Kabil Havalimanı’nın yakınlarında meydana gelen patlamaya ilişkin uyarı yayınladı.

ABD Seyahat Departmanı tarafından yayınlanan uyarıda, “Havalimanında büyük bir patlama oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi. ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır. Havalimanı kapılarında bulunlar ise derhal oradan uzaklaşmalıdır” denildi.

NATO SALDIRIYI KINADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında düzenlenen bombalı saldırıları kınadı. 

Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

BM, KABIL'DEKI HAVALIMANI SALDIRISINI KINADI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yönelik saldırıyı kınadı. 

Saldırının Afganistan'daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiği ifade edildi. 

TERÖR SALDIRISI UYARISI

ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya Kabil Havalimanı'nda yüksek bir terör saldırısı tehdidi olduğunu belirterek vatandaşlarını bölgeden uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

Uyarının nedenine ilişkin net bir açıklama yapılmadı, ancak İngiltere Savunma Bakanlığı, daha önce DAEŞ’e bağlı bir grup olan DAEŞ-Horasan grubunun intihar saldırısı yapma ihtimali olduğunu bildirmişti.

MERKEL'DEN PATLAMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Merkel, Kabil Havalimanındaki patlamanı ardından, "Kabil'deki saldırırların intihar boöbacıları tarafından düzenlendiğini düşünüyoruz, Kabil'i havaalanı üzerinden terk etmeyi umut edenleri hedef aldılar" dedi.

Öte yandan patlamanın ardından İngiltere Ulaştırma Bakanlığı da Afganistan hava sahası üzerinde 25 bin fitten alçakta uçulmaması konusunda uyardı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin temsilcisiyle bir araya gelip Afganistan'daki son durumu görüşecek.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber kabil patlama Kabil Havalimanı patlama Afganistan patlama