Son Dakika! Ukrayna'da Kiev ve birçok şehirde füzeli saldırı: Hava savunma sistemleri aktif hale getirildi

Dünya haberleri Rusya Ukrayna

Ukrayna'da başkent Kiev'in merkezi dahil birçok şehirde büyük patlamalar meydana geldi. Füzeli saldırılar sonucunda en az 10 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.

Rusya Kırım'daki Kerç Köprüsünün patlatılmasına misilleme yaptı. Bu sabah başkent Kiev dahil, Ukrayna'nın birçok şehri adeta füze yağmuruna tutuldu. Kiev'in kritik altyapı tesisleri  ile le sivil hedefler vuruldu. En az 8 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna basınına göre Kiev'da hava savunma sistemi sirenleri 5 saat 37 dakika çalarak rekor kırdı.

İşte madde madde bugün yaşananlar...

NATO Savunma Bakanları bu hafta acil toplantıya çağrıldı. Brüksel'deki toplantının tarihi açıklanmadı.

Ukrayna'daki füzeli saldırılarının ardından G7 liderleri yarın Zelenski'nin de katılacağı acil bir toplantı yapacak.

Almanya Savunma Bakanı Lambrecht, birkaç gün içinde 4 IRIS-T SLM hava savunma sisteminden ilkinin "Ukrayna halkı için etkin koruma sağlamaya hazır olacağını" söyledi.

Ukrayna Polisi: Rusya’nın saldırıları sonucu en az 10 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.

Zelenski: Uluslararası desteği birleştirmek, Ukrayna'nın savunma yeteneklerini güçlendirmek ve Rusya'nın tecridini artırmak üzerine çalışacağız. 

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'ya hava saldırısında amacımıza ulaştık. Ukrayna Askeri Komutanlığı, Haberleşme ve enerji sistemlerine saldırı düzenledi. Ukrayna'ya ait hedeflenen tüm noktalar vuruldu. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki Alman Büyükelçiliğinin Rus füzeleri tarafından vurulduğunu resmi olarak açıkladı.

Rusya'dan Ukrayna'daki saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, "Kiev'deki saldırı özel operasyonun bir parçası denildi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la ile görüşen Zelenski, "Görüşmede hava savunmamızın güçlendirilmesi ve Avrupa ile uluslararası camiadan daha sert tepkiye ihtiyaç olduğunu ele aldık" dedi. 

Macron ise Fransa'nın son saldırılarından sonra Ukrayna ordusuna daha fazla yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti. 

Zelenski, G7 dönem başkanı Almanya'nın Başbakanı Olaf Scholz ile acil toplantı düzenleme kararı aldıklarını duyurdu. "Rusya'nın saldırılarını anlatacağım bir konuşma yapmam planlandı" diyen Zelenski, Scholz ile Rusya üzerinde baskının artırılması ve hasar gören altyapının onarımına yardım konusunu ele aldıklarını söyledi. 

Almanya hükümeti Ukrayna'daki saldırıları kınadı. Başbakan Scholz'un telefonda Zelenski'ye desteğini yinelediği belirtildi. "Rusya'nın kısmi seferberlik kararı bir hataydı" denildi.

Saldırıların ardından, Harkov'da elektrikler tamamen kesildi, Lviv'de ise elektrik ve sıcak suya erişim yok.

 İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly: Bu saldırılar Putin'in gücünü değil, zayıflığını gösteriyor. Rusya'nın sivillerin bulunduğu bölgelere füze atması kabul edilemez.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, "Rusya'nın saldırıları sonucu Kiev ve 8 bölgede 11 altyapı tesisi hasar gördü" dedi. 

Ukrayna'da hafta sonuna kadar uzaktan eğitime geçildiği bildirildi. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy: Rusya bu sabah 75 roket fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi

Saldırılara ilişkin yeni bir video mesaj yayınlayan Zelenski, "Zor bir sabah. Teröristlerle uğraşıyoruz. Düzinelerce füze, İranlı "Şahit" dronları" atıldı. Ülke genelinde enerji tesislerine atıldılar. Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar. Umutsuzlar. İkinci hedef insanlar. Zaman ve hedefler, mümkün olduğunca fazla can kaybına neden olacak şekilde özel olarak seçildi. Bugün sığınaklarda kalın. Her zaman güvenlik kurallarına uyun. Ve her zaman hatırlayın: Ukrayna bu düşman ortaya çıkmadan önce de vardı, ondan sonra da var olmaya devam edecek" dedi. 

 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından Ukrayna Savunma Bakanlığı 'intikam sözü' verdi. 

Odessa Askeri Yönetim Başkanı Vitaly Kim: "Odessa'da patlamalar duyuldu, ön bilgilere göre hava savunma sistemi çalışıyor."

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Çok sayıda Rus füzesi Ukrayna'yı vuruyor. Putin'in tek taktiği barışçıl kentleri terörize etmek. Ama Ukrayna'yı parçalayamayacak. Bu ayını zamanda Putin'le barış hakkında konuşmak isteyen tüm arabuluculara da bir cevaptır. Putin füzelerle konuşan bir teröristtir.

Rusya'nın füzelerinden birinin Kiev Termik Santralini vurduğu belirtiliyor. 

 Kiev Belediye Başkanı Kliçko, saldırılarda kritik altyapı tesislerinin de vurulduğunu açıkladı.

 Kiev metrosunun tamamen hizmet dışı kaldığı, Lviv'de elektriğe erişimin kesildiği belirtildi. 

Son Dakika! Ukrayna'da Kiev ve birçok şehirde füzeli saldırı: Hava savunma sistemleri aktif hale getirildi - Resim : 1

ZELENSKİ'DEN FLAŞ AÇIKLAMA: SIĞINAKLARDAN AYRILMAYIN, KENDİNİZE VE SEVDİKLERİNİZE İYİ BAKIN

Zelenski, Ukrayna genelinde yaşanan füzeli saldırılara ilişkin günün ilk açıklamasında, "Tam ölçekli savaşın 229. gününde bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Hava alarmı Ukrayna genelinde azalmadı. Düşen füzeler var. Maalesef ölü ve yaralılar var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayınız. Kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın. Dayanalım ve güçlü olalım." ifadelerini kullanmıştı. 

UKRAYNA ATEŞ ALTINDA

Ukrayna ordusuna göre Lviv, Darnitsa, Dnipro, Jitomir, Vinnitsa'da da patlamalar meydana geldi. 

Son Dakika! Ukrayna'da Kiev ve birçok şehirde füzeli saldırı: Hava savunma sistemleri aktif hale getirildi - Resim : 2

KİEV'DE BİRDEN FAZLA PATLAMA

Kiev Belediye Başkanı yaptığı açıklamada "Bu sabah başkentin merkezinde birden fazla patlama oldu. Dnipro kentinde de patlamalar var. Kiev'in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor" demişti. 

Kiev
Fotoğraf: Reuters

PATLAMALAR ZELENSKİ'NİN OFİSİNE YAKIN

Ukrayna İçişleri Bakanlığı başdanışmanı Geraşenko, Zelenski'nin ofisinin bu bölgeye yakın noktada yer aldığını söyleyerek "Kiev'i vuran füzelerden birinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ofisinin bulunduğu Volodimirska Caddesi'ne düştü" ifadelerini kullandı.

"FÜZELER CESARETİMİZİ YOK EDEMEZ"

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise patlamalara ilişkin "Teröristlerin füzeleri cesaretimizi yok edemez, başkentimizin kalbi vurulduğunda bile. Müttefiklerimizin kararlılığını da sarsamazlar. Geri dönülemez biçimde yıktılar tek şey Rusya'nın geleceğidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Reuters

son dakika Rusya ukrayna Kiev bomba