İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü imzalandı

Dünya haberleri İsveç Finlandiya NATO

Brüksel'de İsveç ve Finlandiya için NATO'ya katılım protokolü imzalandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bugün Finlandiya, İsveç ve NATO için tarihi bir gün" dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO merkezinde önemli bir adım atıldı. İsveç ve Finlandiya'nın üyelik müzakereleri tamamlandı, katılım protokolü imzalandı.

 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile bir araya geldi. Usül gereği Stoltenberg iki bakanı her ülkenin temsilcisiyle tanıştırdı ve tokalaştırdı.

Daha sonra açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şunları ifade etti:

"Bugün Finlandiya, İsveç ve NATO için tarihi bir gün. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları Avrupa'da barışa gölge düşürdü. Türkiye'ye yapıcı yaklaşımından dolayı teşekkür ederim. Bugün NATO'nun kapılarının açık olduğunu bir kez daha gösterdik. İki bayrağın daha NATO'da dalgalanmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Memorandum, Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin birlikte çalışmasını sağlayan güçlü bir platform. Terörizme karşı savaş hepimiz için önemli. Bu belge sayesinde daha fazlasını yapabileceğiz."

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise, "Bu adımı İsveç ile birlikte atmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, Türkiye ile iyi ve yapıcı ilişkilerimiz var. Türkiye ile daha yakından çalışabileceğiz" dedi. 

KAÇ TERÖRİST İADE EDİLECEK?

Teröristlerin iadesi İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarına soruldu. "Kaç iade talebi aldınız Memorandumdan sonra yeni iade talebi aldınız mı?" sorularına yanıt veren Ann Linde, "Herhangi bir listeden, sayılardan memorandumda bahsedilmiyor. Müzakerelerde de rakamlar konuşulmadı. Yasalarımıza göre bu konuda çalışmaya devam edeceğiz. Memorandumda Türkiye'ye terörizmle mücadeleyi ciddiye alacağımız sözünü verdik. İade kararlarını yüksek mahkeme verecek
İsveç yasalarına, uluslararası yasalara uyacağız" diye konuştu. 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Müzakerelerde konuştuğumuz her şey memorandumda yazılı. Finlandiya teröristler için güvenli bir cennet değil" ifadesini kullandı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Brüksel İsveç Finlandiya