İsveç NATO'nun 32. üyesi oldu

Reuters
İsveç NATO Jens Stoltenberg son dakika haber
İsveç NATO'nun 32. üyesi oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

Son dakika haberine göre katılım belgelerini teslim eden İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu.

Son dakika haberine göre İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ulusal güvenlik politikasını yeniden düşünmeye ve ittifağa desteğin İskandinav ülkesinin en iyi güvenlik garantisi olduğuna karar vermeye zorlamasından iki yıl sonra Washington'da NATO'ya katıldı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson nihai belgeleri ABD'ye teslim etti. Böylece İsveç hükümeti, tüm üyelerin askeri ittifaka katılma desteğini güvence altına almaya yönelik uzun bir süreçteki son adımı atmış oldu.

NATO açısından, Rusya ile 1340 kilometrelik sınırı paylaşan İsveç ve Finlandiya'nın katılımı, on yıllardır yapılan en önemli katılımlardan biri oldu. Bu aynı zamanda ittifakın daha da güçlenmesini engellemeye çalışan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için de bir darbe niteliği taşıyor.

İsveç, ittifakın bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılmasını öngören ortak savunma garantisinden yararlanacak.

Finlandiya geçen yıl ittifaka katılırken, Türkiye, İsveç'in başvurusunu da ocak ayında onayladı.

Macaristan, İsveç'in üyeliğine ilişkin kararını Kristersson'un 23 Şubat'ta Budapeşte'ye yaptığı iyi niyet ziyaretine kadar erteledi. Bu ziyarette iki ülke bir savaş uçağı anlaşması üzerinde anlaşmaya vardı. Peşinden de İsveç'e onay verildi.

STOLTENBERG'DEN MESAJ VAR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in ittifaka üye olmasını "tarihi" olarak betimlerken İskandinav ülkesinin artık nihai güvenlik garantisine sahip olduğunu söyledi.

Stoltenberg, X hesabından yaptığı açıklamada, "İsveç, 200 yılı aşkın bir süredir bağlantısızlığın ardından artık Müttefiklerin özgürlük ve güvenliğinin nihai garantisi olan 5. Madde kapsamında sağlanan korumadan yararlanıyor." dedi.

"İsveç, beraberinde yetenekli silahlı kuvvetler ve birinci sınıf bir savunma sanayii getiriyor. İsveç'in katılımı NATO'yu daha güçlü, İsveç'i daha güvenli ve tüm İttifakı daha güvenli hale getirecek" diye ekledi.

İsveç'in katılımıyla birlikte NATO üyesi ülke sayısı 32'ye yükseldi.