Hamas İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı

Dünya haberleri İsrail

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu. İsrail ordu sözcüsü ise, Gazze Şeridi'nde Hamas’a karşı “Demir Kılıç Operasyonu” başlattıklarını söyledi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu.

Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi.

Hamas İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı - Resim : 1

Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti.

Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı.

Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi.

Dayf, ilk aşamada İsrail'in askeri bölgeleri ve hava üstlerini hedef aldıklarını dile getirerek, İsrail yönüne roket atmaya devam edeceklerini kaydetti.

Hamas İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı - Resim : 2

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

"DEMİR KILIÇ OPERASYONU BAŞLATILDI"

İsrail ordu sözcüsü, Gazze Şeridinde Hamas’a karşı “Demir Kılıç Operasyonu” başlattıklarını söyledi. Gazze’nin merkezinde patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu düzinelerce savaş uçağının Gazze'deki Hamas bölgelerine saldırı düzenlediğini söyledi.

SAVUNMA BAKANI: İSRAİL DEVLETİ BU SAVAŞI KAZANACAK

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail Devleti'ne karşı savaş başlattı. İsrail askerleri tüm sızma noktalarında düşmana karşı savaşıyor. İsrail Devleti bu savaşı kazanacak" dedi.

İsrail polisi ülkenin güneyinde 21 aktif çatışma noktasının bulunduğunu söyledi.

Gazze - İsrail sınırı yakınında Sderot bölgesindeki bazı yolları İsrail güçleri tarafından kapatıldı
Gazze - İsrail sınırı yakınında Sderot bölgesindeki bazı yolları İsrail güçleri tarafından kapatıldı! Fotoğraf: AA

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da Hamas'ın roket fırlatma ve İsrail içine sızmayı içeren kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, vatandaşlarından talimatlara uymasını talep etti.

Gazze'den atılan roketler nedeniyle Kudüs'te saldırı uyarı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlenen füzeler nedeniyle Kudüs semalarında patlama sesleri duyuldu.

Hamas İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı - Resim : 4

YEDEK ASKERLER GÖREVE ÇAĞRILDI

İsrail Savunma Bakanı Gallant yedek askerlerin göreve çağrılmasını onayladı. Savunma Bakanı Gallant, Gazze Şeridi'nden 80 km'lik bir alanda acil durum ilan etti. Gazze Şeridi çevresindeki bölgelerde yaşayanlardan evlerinde kalmaları isteniyor.

Hamas İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı - Resim : 5

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, sabah saatlerinde abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılarda bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı.

X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, altısının orta derecede olduğu, diğer 7 kişinin ise hafif şekilde yaralandığı bilgisine yer verildi.

İSRAİL'DE HAVALİMANLARI KAPATILIYOR

Roket saldırıları nedeniyle İsrail’in güneyindeki havalimanları kapatıldı.

"TANK ELE GEÇİRİLDİ, ASKERLER REHİN ALINDI" İDDİASI

İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı ileri sürüldü.

Filistin'den sosyal medya hesaplarında, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı.

Görüntülerde konuşan Filistinli, tanktaki İsrail askerlerinin İzzeddin el-Kassam güçleri tarafından esir alındığını söyledi.

Sosyal medyada ayrıca Kassam'a bağlı silahlı kişilerin İsrail'e ait askeri bir aracı Gazze içinde sürdüğü görüntüler de yer aldı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberinde, Gazze'den İsrail bölgelerine sızan silahlı bir grubun, Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdiği, İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve yaralılar olduğu bildirilmişti.

Kaynak: AA

Hamas Dünya haberleri filistin son dakika