Rusya dünyadaki ilk kuş gribi vakasının insanda görüldüğünü duyurdu

Rusya son dakika haber
Rusya dünyadaki ilk kuş gribi vakasının insanda görüldüğünü duyurdu

Rusya, ülkede H5N8 kuş gribi görüldüğünü duyurdu. Böylece H5N8 virüsünün insanlara geçtiği ilk defa teyit edilmiş olundu.

Koronavirüs salgını ve mutasyonla virüsün dünyada yayılması devam ederken, bir yandan da ebola salgını ve kuş gribi vakalarına ilişkin haberler de geliyor. Rusya, ülkenin güneyindeki bir kümes hayvanı çiftliğinde 7 kişinin H5N8 kuş gribi testinin pozitif çıktığını duyurdu. Böylece 'H5N8' virüsü insanlarda ilk kez görülmüş oldu. 

Moskova yönetimi adına Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova açıklama yaparken, Popova, virüsün insandan insana bulaştığına dair bir bilgi bulunmadığını belirterek, "Virüs kuşlardan insanlara bulaşabilir, türler arası engelini aştı" ifadelerini kullandı. Vakaların erken bir aşamada tespit dildiğini söyleyerek, vakalarla ilgili bilgilerin Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) gönderildiğini kaydetti.

Anna Popova görülen vakalardan sonra Dünya Sağlık Örgütü’ne bilgi aktarıldığını ifade ederek, "Dünyanın insanlarda görülen ilk influenza A vakası (H5N8) ile ilgili veriler Dünya Sağlık Örgütü'ne gönderildi. Bu sonuçlar birkaç gün içerisinde test sonuçlarından emin olunmasıyla birlikte hemen gönderildi" dedi.

Popova ayrıca, Vektor Araştırma Merkezi uzmanları virüsün gen dizilimini, influenza virüslerinin ve koronavirüsün genomik verilerine açık erişim sağlayan küresel bir bilim girişimi olan GISAID sistemine aktardığını ifade etti.

Geçtiğimiz Aralık ayında Vektor Araştırma Merkezi uzmanları tarafından kuş gribinin bir alt türü olan A (H5N8) vakası görülen 7 kişinin izole edildiğini ifade eden Popova, "Vektor Araştırma Merkezi uzmanları geçtiğimiz Aralık ayında Rusya’nın güneyindeki bir kanatlı hayvan çiftliğinde çalışan 7 kişide kuş gribinin bir alt türünü tespit etti. Bu kişiler izole edildi. Bu bahsettiğim 7 kişi bugün iyi durumda. Klinik seyirleri de çok hafifti. Aynı zamanda bilim adamlarımız bu virüsün insan vücudundaki tepkilerini inceleyebildiler. Bu kişiler beklenenden daha kısa sürede hastalığı atlattılar" dedi.

H5N8 virüsü, ilk olarak Çin'de 2010 10'da canlı bir kuş pazarında tespit edildi. 2014 yılına kadar, H5N8 virüsleri, Güney Kore'de evcil kümes hayvanlarında ve yabani kuşlarda farklı salgınlara neden olmuştur. Ardından, Avrasya ve Kuzey Amerika ülkelerindeki yabani ya da evcil kuşlarda 2014-2017 yılları arasında çeşitli salgınlar kaydedilmiştir.

Daha önce H5N8 kuş grini, Hindistan, Danimarka, Hollanda ve Polonya'da da görülmüş, ancak kümes hayvanları arasında yayıldığı anlaşılmıştı. Danimarka ve Polonya'da yüz binlerce kümes hayvanı itlaf edilmişti.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Rusya Kuş gribi