Feyzabad kenti de Taliban'a geçti

Feyzabad kenti de Taliban'a geçti

Afgan hükümet güçlerinin son 6 günde Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı batıdaki Feyzabad kentiyle 9'a yükseldi.

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilme kararı ve Afgan yönetiminin Taliban’la sürdürdüğü barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban’ın mayıs ayında başlattığı şiddetli saldırılar hız kazandı.

 

ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha anlaşmasına göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021'den önce vilayet merkezlerine saldırmayacağını ilan eden Taliban, ABD hava saldırılarını gerekçe göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

 

ABD güçlerinin Mayıs ayında çekilmeye başladığı Afganistan’da saldırılarını arttıran Taliban, bir vilayet merkezinde daha kontrolü ele geçirdi. Taliban güçleri son olarak Afganistan'ın kuzeyindeki Bağlan vilayetinin merkezi Pul-i Humri ve Bedahşan vilayetinin merkezi Feyzabad’ı ele geçirdi. Düzenlediği saldırılarla kontrol alanını genişletmeye devam eden Taliban’ın 6 günde ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı 9’a yükselmiş oldu.

Afganistan hükümetinden şu ana kadar konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmezken, yerel yetkililer, Afgan güvenlik güçlerinin günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından geri çekildiğini ve Taliban’ın söz konusu vilayet merkezlerinde kontrolü sağladığını doğruladı.

Kaynak: AA

Afganistan Taliban