Dünyanın gözü NATO Zirvesi'nde... 'Beyin ölümü' tartışmalarıyla başlayacak!

Dünyanın gözü NATO Zirvesi'nde... 'Beyin ölümü' tartışmalarıyla başlayacak!

Londra'da 3-4 Aralık'ta gerçekleşecek NATO 70'inci Yıl Liderler Zirvesi'ne 29 ülkenin liderlerinin katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Toplantısı'na katılmak üzere Birleşik Krallık'ı ziyaret edecek

4 Nisan 1949 yılında kurulan Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'nün (NATO) Liderler Zirvesi İngiltere'nin ev sahipliğinde başkent Londra'da, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yöneteceği konferans ile başlayacak. Akşam saatlerinde ise liderler, Kraliçe 2'inci Elizabeth'in düzenlediği akşam yemeğine katılacaklar. 4 Aralık Çarşamba günü ise sabah liderlerin el sıkışma törenleri olacak ve aile fotoğrafı çekilecek. Liderlerin katılacağı toplantının ardından zirve, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in basın toplantısıyla sona erecek.

NATO müttefiki ülkelerinden olmamasına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da 3 Aralık günü Londra'ya gideceği ve liderlerle görüşeceği belirtildi. Netanyahu'nun liderlere İran'ın nükleer anlaşma şartlarını ihlal ettiği ve İran'a uygulanan ambargonun bazı Avrupa ülkelerince delinmesi konularında görüşeceği bildirildi. 

TRUMP'TAN MACRON'UN AÇIKLAMASINA İLK TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti ifadesi çok terbiyesizce, NATO büyük bir ittifak" dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA ZİRVEDE

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da bulunacağı heyet eşlik edecek. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, liderler toplantısında NATO topraklarına yönelik, terörizm dahil tüm tehdit ve imtihanlar karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesiyle, Avrupa-Atlantik ahenginin öneminin teyit edilmesi planlanıyor.

HAVALİMANINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Toplantısı için Londra'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz." dedi.

Erdoğan, "Üye ülkelerin alternatif aramak yerine NATO'yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ ile mücadelesinin kararlılıkla sürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "DEAŞ ile Suriye'de göğüs göğüse mücadele eden ve örgütü bozguna uğratan tek ülkeyiz. Bazı çevreler art niyetli bir şekilde ülkemizin NATO'ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim yerimiz ve duruşumuz bellidir."

Erdoğan, termik santrallerle ilgili düzenlemeyi veto etmesine ilişkin, "İnsanımızın temiz havayı solumasına fırsat vermeyen kuruluşları biz ilanihaye çalıştıramayız." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN CAMBRİDGE CAMİİ'Nİ AÇACAK 

Liderler Toplantısında, NATO topraklarına yönelik terörizm dahil tüm tehdit ve imtihanlar karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesiyle Avrupa-Atlantik ahenginin öneminin teyit edilmesi planlanıyor.

Toplantıda ayrıca, ittifakın güncel güvenlik ortamı karşısındaki adaptasyonuna yönelik çalışmalarda kaydedilen ilerlemelerin de ele alınması, bu minvalde liderlerce örgütün 2020'li yıllara hazırlanması hususunda yönerge verilmesi öngörülüyor. 

Toplantının ardından "Londra Bildirisi"nin kabul edilmesi bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantı çerçevesinde katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. 

Erdoğan, ziyaret vesilesiyle ayrıca Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Dörtlü Zirve'ye iştirak edecek. 

Zirve'de, Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alınacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık'ı ziyaretinin son gününde Cambridge Camisi'nin açılış törenine katılacak.

MACRON İLE TÜRKİYE ARASINDA 'BEYİN ÖLÜMÜ' TARTIŞMASI

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak ABD ve Türkiye'nin tutumunu eleştirerek "NATO'nun beyin ölümüne tanık oluyoruz" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Cumhurbaşkanı Erdoğan da sert yanıt vererek, "Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Macron, bak Türkiye'den sesleniyorum, NATO'da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir" ifadelerini kullanmıştı.

Macron'un bu ifadeleri NATO ülkelerini rahatsız etmiş, Almanya Başbakanı Merkel'den de yanıt gecikmemişti. Gerginliği başlatan bu sözlerin, NATO Zirvesi'nde de ittifakın geleceğiyle ilgili tartışmalara neden olabileceği düşünülüyor.

son dakika Son dakika haberler Londra NATO Zirvesi Recep Tayyip Erdoğan beyin ölümü Macron