Çavuşoğlu, Kuleba ile Lviv'de görüştü! Türkiye'nin teklifini açıkladı

Rusya Ukrayna Savaşı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Lviv kentinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştü. İki bakan önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Erdoğan ve Putin'in saat 16:00'da görüştüklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile Lviv'de görüştü. Bakan Çavuşoğlu ve Kuleba, ilk olarak başbaşa görüşme yaptı, ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi.

Görüşmenin ardından basın toplantısında Bakan Çavuşoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

Bir taraftan Belarus müzakereleri sürerken biz de barış tesisi için görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Dün Moskova'daydım. Moskova'da gündeme gelen konular ve izlenimler hakkında Kuleba'ya bilgi verdim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da dün başkan Zelenski ile telefonda görüştü, bugün Türkiye saati 16:00'da Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna halkının mücadelesini tüm dünya görüyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine desteğimiz tamdır. Destek stratejik dostluğumuzun doğal sonucudur. Türkiye başından beri ilkeli tutum sergilemiştir.  Vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik büyük ölçüde, Ukrayna yönetiminden büyük destek gördük. 

"LİDERLER DÜZEYİNDE BULUŞMA ZEMİNİ HAZIRLANMALI"

En kısa zamanda artık liderler düzeyinde buluşmanın zemininin hazırlanması gerekiyor. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak istediğimizi belirtmiştim. İki ziyaretimde ateşkes umudumuz bir kez daha artmıştır. 

Kuleba'nın açıklamaları: 

Mevkidaşım ve arkadaşım Çavuşoğlu'nu burada ağırlamaktan memnun oldum. Bir hafta önce Çavuşoğlu kimsenin yapamadığını yaptı. Rusya ve Ukrayna Bakanlarını bir araya getirdi. Çavuşoğlu, Moskova'yı ziyaret etti, sonra buraya geldi. Biz Türkiye'nin arabuluculuk çabasını memnuniyetle karşılıyoruz. Moskova'daki görüşmeleri bize anlattı. Bundan sonraki çabamız Ukrayna ve Rusya devlet başkanlarının görüşmesi üzerine olacak. İki başkanın görüşmesi gerektiğini anlıyoruz. Bunun dışında ikili ilişkilerimizi görüştük. Türkiye'nin aldığı kararlar karşında şükranlarımızı sunuyoruz.

Çavuşoğlu, Kuleba ile Lviv'de görüştü! Türkiye'nin teklifini açıkladı - Resim : 1

FINANCIAL TIMES'TAKİ 15 MADDELİK MUTABAKAT METNİ HABERİ

İki Bakan, 15 maddelik mutabakat metni haberlerine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

Kuleba: Rusya'nın isteklerini içeren bir belge. Dolayısıyla şu an Ukrayna'nın kabul ettiği maddeler şeklinde görülmemeli. Türkiye'yi garantör ülkeler arasında görmek istiyoruz. Türkiye Karadeniz bölgesinde istikrar sağlayan önemli bir ülkedir.

Çavuşoğlu: Belgeyle ilgili sorunuza Kuleba cevabı verdi. Kolektif güvenlik anlaşması konusunda Ukrayna'nın teklifi oldu. P5 artı Türkiye ve Almanya. Dün Moskova'da yaptığım temaslarda Rus tarafının buna itirazı olmadığını, teklifi kabul edebileceklerini gördüm. Burada önemli olan hükümetlerin yanı sıra halkın da kabul edeceği bir mutabakata varılması. Yakınlaşma olduğunu gördüğümüz konularda anlaşma olursa iki liderin bir araya gelme durumu var. Sayın Zelenski, Türkiye'de görüşebileceğini söyledi. Biz Putin'e de söyledik. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz.

"ŞÖYLE BİR TEKLİFİMİZ OLDU..."

Çavuşoğlu: Görüşmenin ne zaman olacağına dair tahminde bulunmak zor. İki liderin hazır olması lazım, tarihi onlar belirleyecek. Mariupol'de en az 24 saatliğine insani ateşkes ve koridor açılması teklifi Antalya'da Kuleba'dan gelmişti, ben de güçlü şekilde desteklemiştim. Hala çalışma sürüyor. Biz iki tarafla görüşme halindeyiz. Henüz on binlerce sivil şehri terk edemedi. Ruslar tahliyeleri Ukrayna'nın engellediğini, Ukrayna da Rusların engellediğini söylüyor. Biz de şöyle teklif sunduk. Kızılay, Kızılhaç ve OCHA gözlemci olsun teklifini sunduk. Biz tahliyelerde Ukrayna tarafından büyük destek gördük tekrar teşekkür ederim. Bu desteklerle 15 bin 200 kişi tahliye ettik. Şu an Mariupol'de 100'den fazla vatandaşımız var.

Çavuşoğlu: Biz bu konularda özellikle savaş konusunda son derece ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz. (Bayraktar SİHA'ları) Türkiye'deki bir şirketimizden satın alınan ürünler. Biz Türkiye olarak bu zor zamanlarda başından beri Ukrayna'nın yanında olduk, bundan sonra da yanında olacağımızı söyledik. Bayraktar SİHA'larının da Ukrayna'da çok popüler olduğunu, klipleri tüm dünyanın izlediğini gördük. 

Kaynak: Haber Global TV

Lviv Mevlüt Çavuşoğlu ukrayna ukrayna haberleri