Bakan Çavuşoğlu'dan S-400 sorusuna yanıt: NATO müttefiklerimizi ikna etmeyi mi bekleyeceğiz, önceliklerimiz var

Rusya Ukrayna Savaşı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha Forumu'nda soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, S-400'lerle ilgili bir soruya, "ABD, Fransa'dan alamıyoruz. Yıllarca oturup bekleyecek miyiz? NATO müttefiklerimizi ikna etmeyi mi bekleyeceğiz. Benim önceliklerim var" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, uluslararası gündeme ilişkin moderatör sorularını yanıtladı. 

Rusya'dan alınan S-400'lerle ilgili soruya Bakan Çavuşoğlu, "S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil. İlk tercihim müttefiklerden almak olur ama bana satmıyorlarsa bana alternatiflere bakarım. İhtiyaçlarımı herhangi bir kaynaktan temin etmek durumundayım. İlk tercihim müttefiklerdir ama onlar Türkiye'ye satmak istemiyorsa ben ne yapacağım o zaman. Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğine rağmen ihracat ruhsatları alamıyoruz hala. İngiltere'den ithal edebiliyoruz artık ama ABD, Fransa'dan alamıyoruz. Yıllarca oturup bekleyecek miyiz? NATO müttefiklerimizi ikna etmeyi mi bekleyeceğiz. Benim önceliklerim var" yanıtını verdi. 

Rus oligarkların Türkiye'de bulunmalarına yönelik soruya ise Çavuşoğlu, "Biz bu krizlerin başından beri söyledik, mülteci krizi devam edecek. İnsanların sayısı artacak demiştik. Zaten savaştan önce de artmıştı. Siz mülteci krizinden bahsettiniz ama şu an sorunuza cevap verme fırsatı vermiyorsunuz. Biz yasal olmayan bir şeye asla izin vermeyiz" yanıtını verdi. 

"BEN SİZİN SORUNUZA CEVAP VERDİM"

Çavuşoğlu, sorunun ısrarla sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Ben sizin sorunuza cevap verdim, hiçbir yasadışı faaliyete izin vermeyeceğiz dedim, çok açık ve net bir cevap. Eğer Rus oligarklar benim ülkemi ziyaret ederlerse ben prensip olarak yaptırımlara katılmadığım için, o yüzden bir Rus vatandaşı gelebilir. Şu anda da Rus turistler geliyor. Yasalsa istediklerini yapabilirler, uluslararası hukuka aykırı ise o zaman iş başka."

Rusya-Ukrayna müzakerelerine değinen Çavuşoğlu,  "Eğer görüşmek isterlerse ve herhangi bir ateşkes girişimini imzalamak isterlerse böyle bir olasılık olabilir ama biraz daha olgunlaşması lazım, Belarus kulvarında da. İki tarafın detaylarını onların vermesi gerekir. Neden olmasın. Önce bakanları sonra devlet başkanlarını bir araya getirebiliriz. Donbas da Kırım da çok önemli meseleler. Kolay da değil. Savaş bir yandan devam ederken, bunun yapılması çok zor" diye konuştu. 

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

(NATO'nun misyonu ve Türkiye ilişkisi) Türkiye'nin NATO'ya katkılarını keşke daha önce inceleyip gelseydiniz, biz en üst düzeyde ilerliyoruz. NATO bütçesine en fazla katkıda bulunan 8 ülkeden biriyiz. Müttefikler arasında tabii ki farklılıklar var. NATO'nun Rusya'nın mektubuna vereceği cevapla ilgili, Baltık ülkelerinde, diğer ülkelerde tabii ki farklılıklar var ama Türkiye çok sağlam bir NATO müttefikidir. Diğer NATO üyelerinden yüzde 90 daha fazla katkıda bulunan bir ülkeyiz biz. Şu anda biraz daha fazla birlik var, bunun görüyoruz. Son zirve bu dayanışmayı gösterdi.

(Türkiye ekonomisi) Benim ülkemi ve ekonomimi eleştiriyorsunuz keşke haklı temelleri olsaydı. Son 20 yıla bakalım, objektif olalım. Kişi başı GSYH'sı 10 bin dolara çıktı. Biz, gelir açısından da dünyadaki durumuzu ilk 17 içerisinde. Son 18 yılda yüzde 5'ten fazla büyüdük. Her ülke krizler geçirebilir. Amerika'da da aynı şekilde, kriz yaşandı, çok ciddi sonuçları oldu. Tabii ki Rus ekonomisi ciddi darbe almıştır. Bütün bunların etkileri, kendi para birimleri üzerinde ciddi şekilde görülmüştür. 

Kaynak: Haber Global TV

NATO S-400 Doha Forumu