Azerbaycan'da askeri helikopter düştü

Azerbaycan

Azerbaycan Sınır Hizmetleri komutanlığına bağlı askeri helikopter tatbikat sırasında düştü. 1 albay, 1 yarbay, 5 binbaşı, 4 yüzbaşı, 2 teğmen ve 1 teknik çalışanın şehit olduğu kazada, 1 yarbay ve 1 yüzbaşının yaralandığı bildirildi. Öte yandan düşen uçağın karakutusu bulundu.

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetleri ve Başsavcılık yerel saatle 10.40'ta bir askeri helikopterin düştüğünü açıkladı. Devlet Sınır Hizmetlerine ait helikopter, Hızı bölgesindeki Garaheybat hava sahasında eğitim uçuşları gerçekleştirirken düştü. Kazada 13'ü asker, 1'i teknik çalışan toplam 14 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Azerbaycan Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Aliyev'den taziye mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kazada ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Hayatını kaybeden ve yaralanan askerlerin kimlikleri belli oldu

Aralarında üst düzey subayların da olduğu 13'ü asker 14 kişi hayatını kaybetti. Azerbaycan Devlet Sınır Teşkilatı Basın Merkezinin açıklamasına göre kazada hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

Albay Cavadov Fizuli Ali İbram oğlu;
Yarbay Nazirov Emil Nazir oğlu;
Binbaşı Hasanov Elmir Mircalil oğlu;
Binbaşı Ahmedov Elbrus Samraddin oğlu;
Binbaşı Mayılov Emil Şahid oğlu;
Binbaşı Mammadov Murad Yaşar oğlu;
Binbaşı Aliyev Emil Elman oğlu;
Sıhhiyeci yüzbaşı Ahmedhanov Ceyhun Hanlar oğlu;
Yüzbaşı Bayramlı Cavid Ahliman oğlu;
Yüzbaşı Aliyev Hayyam Alihan oğlu;
Yüzbaşı Garaisayev Teymur Enverr oğlu;
Teğmen Süleymanov Abdulla Telman oğlu;
Üsteğmen Nağıyev Farid Tayyar oğlu;
İşçi Nabiyev Elçin Fikret oğlu.

Yarbay Ceferov Emil Mammad oğlu ile Yüzbaşı Adilov Ramin Ramiz oğlu yaralandı.

DÜŞEN UÇAĞIN KARAKUTUSU BULUNDU 

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti Başkan Elçin Guliyev, Hızı bölgesindeki Karaheybet hava eğitim alanında Mi-17 askeri helikopterin yaptığı kazaya yönelik açıklamalarda bulundu.

"KARAKUTU ŞU AN BAŞSAVCILIKTA" 

Pilotun tecrübeli olduğunu vurgulayan Guliyev, ”Pilot, zor koşullarda bile en üst seviyede uçuş yeteneklerine sahip olan pilotlarımızdan biridir. Pilot Albay Fuzuli Cavadov, Birinci Karabağ Savaşı'na katılmış birisi” dedi. Helikopterin karakutusunun bulunduğunu belirten Guliyev, ”Karakutu şu anda Başsavcılık'ta. Şimdilik kazaya neyin yol açtığı bilinmiyor. Ancak herhangi bir dış etkinin söz konusu olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz” diye konuştu.

Askeri eğitim sırasında hayatını kaybeden askerlere şehit statüsü verileceğini belirten Elçin Guliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in olayın ayrıntılarının daha da netleştirilmesi, şehitlerin defnedilmesi ve yaralıların tedavisi için gerekenin yapılması talimatı verdiğini de kaydetti. Kazadan yaralı kurtulan 2 askerle telefonla görüştüğünü belirten Guliyev, ”Sağlık durumları normal. Doktorlarımız tarafından sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirler alınıyor" dedi.

Türkiye'den taziye mesajları

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan'da Karaheybet hava eğitim alanında düşen askeri helikopterde şehit olanlar için taziye mesajı yayımladı.

Şentop, sosyal medya hesabından yayımladığı taziye mesajında, "Bugün meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Cenabıhak'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan halkının başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı da Azerbaycan'da Karaheybet hava eğitim alanında düşen askeri helikopterde şehit olanlar için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan'ın Hızı rayonunda Karaheybet poligonunda talim uçuşu yapan bir askeri helikopterin düştüğünün, kazada şehit ve yaralıların bulunduğunun derin üzüntüyle öğrenildiği kaydedildi.

Açıklamada, şehitlere rahmet, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunuldu.

Milli Savunma Bakanlığı: Başsağlığı ve sabır dileriz

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Azerbaycan'a başsağlığı dilendi.

Mesajda şöyle denildi:

"Kardeş Azerbaycan’da Devlet Sınır Hizmetlerine ait bir helikopterin düştüğü haberini üzüntüyle öğrendik. Bu elim olayda kaybettiğimiz şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize de başsağlığı ve sabır dileriz."

ÇAVUŞOĞLU'DAN BAYRAMOV'A BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Çavuşoğlu, Azerbaycan’da bugün yaşanan helikopter kazasında şehit olan askerler için başsağlığı, yaralanan askerler için de geçmiş olsun dileklerini iletti.

BAKAN AKAR BİZZAT ARADI

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan’da kaza kırıma uğrayan helikopter nedeniyle Azerbaycan Savunma Bakanı Org. Zakir Hasanov ve Devlet Sınır Hizmetleri Başkanı Org. Elçin Guliyev’i telefonla arayarak taziye dileklerini iletti.

Akar, askeri helikopter kazasında hayatını kaybedenlere taziyelerini iletirken yaralılara da acil şifalar dileğinde bulundu.

Bakan Akar, Azerbaycan'ın dost ve kardeş halkına da taziyelerini iletti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak, Azerbaycan’da askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan askerler için taziyelerini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, şehit olan Azerbaycan askerlerine Allah’tan rahmet, ailelerine ve Azerbaycan halkına başsağlığı diledi.

MHP LİDERİ BAHÇELİ'DEN TAZİYE

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Azerbaycan'da Karaheybet hava eğitim alanında düşen askeri helikopterde şehit olanlar için taziye mesajı yayımladı. 

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bahçeli şu ifadeleri kullandı: 

"Dost ve kardeş ülke Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Devlet Sınır Hizmetleri’ne ait bir helikopterin Karaheybetli’de kaza kırıma maruz kalması sonucunda 14 Azerbaycan askerimiz şehit düşmüş, 2 askerimiz de yaralanmıştır. Acımız ortak, üzüntümüz büyüktür."

"Söz konusu elim helikopter kazasında şehit olan askerlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralananlara da şifalar niyaz ediyorum. Aziz şehitlerimizin ailelerine, Sayın Cumhurbaşkanı’na, Sayın Genelkurmay Başkanı’na ve tüm Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Azerbaycan'da Karaheybet hava eğitim alanında düşen askeri helikopterde şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı diledi.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Azerbaycan'a ait askeri helikopterin tatbikat esnasında düşmesi sonucu şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, dost ve kardeş ülke Azerbaycan halkına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yüreğimiz sizinle." ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan son dakika Helikopter kazası