Ermenistan'ın provokasyonunda Azerbaycan ordusundan 50 asker şehit oldu

Dünya haberleri Azerbaycan

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına yönelik provokasyonu sonucu iki ülke askeri birlikleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Ermenistan'ın provokasyonunda Azerbaycan ordusundan 50 asker şehit oldu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın sınırdaki provokasyonları sonucu 50 askerin şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan ordusunun Azerbaycan'la sınırın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyon gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan ordusundan 42, Devlet Sınır Hizmetleri askeri personelinden 8 toplam 50 askerin şehit olduğu bildirildi.

"ŞEHİTLERİN KANI YERDE KALMADI"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Twitter hesabından Azerbaycan halkına, şehitlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulundu.

Aliyev paylaşımında "Şehitlerin kanı yerde kalmadı." ifadelerini kullandı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDAN BAŞSAĞLIĞI DİLEĞİ: "TÜRKİYE OLARAK HER ZAMAN ÖZ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'a, çatışmalarda şehit olan askerler için başsağlığı dileklerini iletti.

Açıklamada, "Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında meydana gelen çatışmalarda şehit olan Azerbaycan ordusundaki kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kardeş Azerbaycan halkına da başsağlığı ve sabır dileriz. Ermenistan, yıllardır süregelen provokatif ve saldırgan tutumunu tamamen terk etmeli ve kendisine uzatılan barış elini bir fırsat bilmelidir. Türkiye olarak her zaman öz kardeşlerimizin yanındayız ve daima da yanında olacağız!" ifadelerine yer verildi. 

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun dün akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu duyurdu. Açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin sabotaj gruplarının farklı istikametlerde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği bildirildi. Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandı.

Ermenistan ordusunun Basargeçer, İstisu, Karakilise ve Gorus illerindeki mevzilerinden Azerbaycan ordusunun Daşkesen, Kelbecer ve Laçın illerindeki bazı mevzileri ve sığınakları havan topları da dahil farklı kalibreli silahlarla aralıksız ateş altına alındı.

Ermenistan'ın provokasyonunda Azerbaycan ordusundan 50 asker şehit oldu - Resim : 1

Azerbaycan ordusunun da Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin atış noktalarını susturmak ve çatışmanın genişlemesini önlemek için gerekli tedbirler aldığı belirtildi. Azerbaycan'a karşı provokasyon operasyonlarına katılan Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin personel ve teçhizatında kayıpların bulunduğu aktarıldı.

Çatışma ve kayıplarından tamamen Erivan yönetiminin sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, kamuoyuna ek bilgi verileceği belirtildi. Ermenistan'ın provokasyonuna verilen yanıt sonucunda Azerbaycan, Ermeni tarafının 200'den fazla asker kaybettiğini açıkladı. Öte yandan, Ermenistan'ın provokasyonunda Azerbaycan ordusundan 50 asker şehit oldu.

AZERBAYCAN: ERMENİSTAN ATEŞKESİ İHLAL EDİYOR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Laçın'daki Azerbaycan ordusuna ait mevzilere, Ermenistan ordusunca top ateşi açıldığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, "Ateşkese rağmen saat 16.55'te Karakilise ilinin Vağudi köyündeki Ermeni mevzilerinden Laçın ilinin Ahmetli köyündeki Azerbaycan mevzilerine top ateşi açıldı. Azerbaycan birlikleri de misillemede bulundu." denildi.

Açıklamada, "09.00'dan itibaren ateşkes ilan edilmesine rağmen Ermenistan, sınır boyunca top ve diğer ağır silahları kullanarak ateşkesi yoğun bir şekilde ihlal ediyor." ifadesi kullanıldı.

 

ALİYEV: ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI ENGELLENDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri ile bir operasyon toplantısı düzenledi. Ermenistan silahlı kuvvetlerinin iki devlet sınırında yaptığı provokasyonların engellendiğini söyledi.

Ermenistan'ın provokasyonunda Azerbaycan ordusundan 50 asker şehit oldu - Resim : 2

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: ERMENİ PROVOKASYONLARINI ELE ALDIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Azerbaycan Dışişleri Bakanı kardeşim Jeyhun Bayramov’la Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırındaki Ermeni provokasyonlarını ele aldık. Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanmalı" açıklaması yaptı.

AKAR: AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Azerbaycanlı mevkidaşı Zakir Hasanov ile görüştü. Görüşmede, Ermenistan’ın saldırgan tutumu ve provokatif hareketlerine yönelik tepkisini ifade eden Bakan Akar; Türkiye’nin her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu, bundan sonra da haklı davalarında yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.

KALIN: ERMENİSTAN, TAHRİK EDİCİ TUTUMLARDAN UZAK DURMALIDIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalar endişe vericidir. Müzakereler devam ederken Ermenistan, tahrik edici tutumlardan uzak durmalıdır. Barış ve istikrar, ancak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve meşru hakları temelinde sağlanabilir. Türkiye Azerbaycan’ın yanındadır" dedi. 

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Ermenistan provokasyon ve saldırganlıklara son vermelidir. Barış herkesin yararınadır. Bugün çatışma için Ermenistan’ı kışkırtan çevreler sadece çıkar odaklarıdır.
Ermenistan Azerbaycan’ın meşru hak ve çıkarlarına saygı duymalıdır" dedi. 

MAHMUDOV: AMAÇ BARIŞ ANLAŞMASINI GECİKTİRMEK

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı Tümgeneral Hüseyin Mahmudov, Ermenistan ordusunun sınırda Azerbaycan mevzilerini düzenli olarak ateş altına almasının asıl amacının, barış anlaşması imzalanmasını, aynı zamanda işgalden kurtarılmış bölgelerde yürütülen geniş çaplı imar ve yeniden yapılandırma çalışmalarını geciktirmek olduğunu bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Mahmudov, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde akredite olan yabancı askeri ataşelere Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde gerçekleştirdiği büyük çaplı provokasyonlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Mahmudov, "Ermenistan tarafının son zamanlarda söz konusu istikametlerde Azerbaycan mevzilerini düzenli olarak ateş altına almasının asıl amacının, barış anlaşması imzalanmasını, aynı zamanda işgalden kurtarılmış bölgelerde yürütülen geniş çaplı imar ve yeniden yapılandırma çalışmalarını geciktirmek olduğunu" belirtti.

Azerbaycan'ın 10 Kasım 2020 tarihli üçlü bildiriye bağlı olduğunu, sınırların belirlenmesi ve çizilmesi çalışmalarına başlanması ve iki ülke arasında barış anlaşması imzalanmasıyla bölgede huzurun tesis edilmesinden yana olduğunu ifade eden Mahmudov, karşı tarafın ise tam tersine, Azerbaycan topraklarına, birliklerin ikmal yollarına mayın döşeyerek bildiriye aykırı davranışlar sergilediğini kaydetti.

Mahmudov, Ermenistan'ın dünkü provokasyonları sonrasında Azerbaycan tarafından alınan cevap tedbirlerinin birliklerini ve işgalden kurtarılan bölgelerde imar çalışmalarında yer alan sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik olduğunu, çatışma ve kayıplardan Erivan yönetiminin sorumlu olduğunu vurguladı.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ: SALDIRI, ÜÇLÜ ANLAŞMALARIN İHLALİDİR

Ermenistan güçlerinin saldırısına Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da sert tepki gösterdi. Açıklamada, "Ermeni tarafının Azerbaycan'a karşı saldırısı, uluslararası hukukun temel norm ve ilkelerinin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Federasyonu liderleri arasında imzalanan üçlü anlaşmaların ihlalidir" denildi.

PAŞİNYAN; PUTİN, MACRON, BLINKEN VE MICHEL'LE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın haberine göre Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü.

Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, görüşmelerde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi.

Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da telefonda görüştü.

TÜRKİYE'DEN AZERBAYCAN'A TAZİYE VE DESTEK MESAJLARI 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalardan sonra Türkiye'den Azerbaycan'a taziye ve destek mesajları paylaşıldı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: AZERBAYCAN'IN ACISINI YÜREKTEN PAYLAŞIYORUZ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından paylaştığı mesajında,

"Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda şehit düşen Azerbaycan ordusunun kahraman askerlerine Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyor, Azerbaycan'ın acısını yürekten paylaşıyoruz. Türkiye, 'tek millet, iki devlet' düsturu içinde haklı davasında Azerbaycan'ın yanındadır" dedi. 

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: ACINIZ, ACIMIZDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yayımladığı mesajında, "Azerbaycan'dan gelen şehit haberleri yüreğimizi dağladı… Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın acısını paylaşıyor; Azerbaycan halkına başsağlığı ve sabır diliyorum. Acınız, acımızdır" ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: AZERBAYCAN HALKINA BAŞSAĞLIĞI DİLERİM

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında meydana gelen çatışmalarda şehit olan Azerbaycan ordusunun kahraman askerlerine Allah'tan rahmet, ailelerine ve kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dilerim. Ruhları şad, mekanları cennet olsun" mesajı yayımladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE, HER ZAMAN CAN AZERBAYCAN'IN YANINDA OLACAKTIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşloğlu, Twitter'dan yayımladığı mesajında, "Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda hayatlarını kaybeden Azerbaycan ordusunun kahraman şehitlerine rahmet, yakınlarına sabır ve kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum. Türkiye her zaman Can Azerbaycan'ın yanında olacaktır" ifadelerini kaydetti.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: CAN AZERBAYCAN HALKINA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yayımladığı mesajında "Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet; Can Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum. Makamları âlî olsun inşallah" diyerek Azerbaycan'a destek verdi. 

BİNALİ YILDIRIM: TÜRKİYE, HER ZAMAN KARDEŞ AZERBAYCAN'IN YANINDADIR

AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş da Azerbaycan'a destek mesajı verdi. Yıldırım, "Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalar sonucu şehit olan kahraman Azerbaycan askerlerimize Allah'tan rahmet; ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Başımız sağ olsun. Türkiye her zaman kardeş Azerbaycan'ın yanındadır" ifadesini kullandı.

NUMAN KURTULMUŞ: TÜRKİYE OLARAK HER HAL VE ŞARTTA CAN AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

Kurtulmuş da mesajında "Ermenistan'ın sinsi ve provokatif saldırıları sonucu şehit olan Kahraman Azerbaycan Askerlerine Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Türkiye olarak her hal ve şartta can Azerbaycan'ın yanındayız" dedi.

İYİ PARTİ LİDERİ AKŞENER: BAŞIMIZ SAĞ OLSUN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise "Ermenistan'ın Can Azerbaycan'ımıza yönelik saldırılarında yitirdiğimiz kardeşlerimize Yüce Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin ruhu şad, mekânları cennet olsun. Başımız sağ olsun" diye taziyede bulundu. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: HER DAVALARINDA CAN AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında yaşanan çatışmalarda şehadete kavuşan kahraman Azerbaycan askerlerine Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır, kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum. Haklı davalarında can Azerbaycan'ın yanındayız" şeklinde mesaj yayımladı.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Ermenistan Kelbecer Laçın