Terör örgütü, BM'ye ait helikopteri çaldı!

Ajans Bizim
Somali Birleşmiş Milletler
Terör örgütü, BM'ye ait helikopteri çaldı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Dokuz yolcu taşıyan bir Birleşmiş Milletler helikopteri, Somali'de, terör örgütü El-Şebab tarafından kontrol edilen bir bölgeye acil iniş yaptıktan sonra ele geçirildi. 

New Yort Times’ın adları açıklanmayan iki Somalili yetkiliyi kaynak gösterdiği haberine göre, helikopterdeki yolculardan altısı yakalanırken ikisi kaçtı ve biri de öldürüldü. Yetkililerden biri yolcular arasında yabancıların da bulunduğunu ancak uyruklarının bilinmediğini söyledi.

Somali'deki BM Destek Ofisi'ne bağlı helikopter Çarşamba günü Somali'nin orta kesimindeki Galgaduud bölgesine iniş yaptı. Helikopterin neden iniş yapmak zorunda kaldığı henüz belli değil. Yetkililerden biri, kaçan iki yolcunun akıbetinin hala bilinmediğini söyledi.

Somali'deki BM Destek Ofisi, ülkedeki Afrika Birliği Geçiş Misyonu ile 19 binden den fazla üyeli barışı koruma güçlerine lojistik destek sağlıyor. Bu destek gıda ve yakıt sevkiyatını, kara ve hava taşımacılığının yanı sıra yaralı tahliyelerini de içeriyor.

Arapça'da "Gençlik" anlamına gelen El Şebab, BM destekli federal hükümeti devirmeyi ve yerine şeriata dayalı bir devleti kurmak on yılı aşkın süredir Somali'yi kasıp kavuruyor. ABD'li ve Somalili yetkililere göre grubun 7.000 ila 12.000 militanı bulunuyor. Örgüt, kontrolündeki bölgelerde haraç ve vergilendirme yoluyla yılda yaklaşık 120 milyon dolar kazanıyor.

Cumhurbaşkanı Hassan Seyh Mohamud 2022'de iktidara geldiğinden beri grubu hem askeri hem de mali olarak ortadan kaldırmaya çalışıyor. 

Somalili yetkililere ve güvenlik görevlilerine göre, helikopterin indiği güney-orta Somali'yi de kapsayan bölgelere asker yığdı ve havadaki Amerikan insansız hava araçları ve yerdeki yerel aşiret milislerinin yardımıyla düzinelerce küçük kasaba ve köyü kurtardı.

Ancak El-Şebab bu taarruz karşısında savaşmaya devam etti ve ülke genelinde güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.