Slovakya'da gerilim! Başbakan: Ekonomi Bakanı koltuğunda bir aptal olduğu için üzgünüm

Slovakya'da gerilim! Başbakan: Ekonomi Bakanı koltuğunda bir aptal olduğu için üzgünüm

Slovakya Başbakanı Igor Matovic, koalisyon ortağı aynı zamanda kabinede Ekonomi Bakanlığı görevini yürüten Richard Sulik için "Ekonomi Bakanı koltuğunda bir aptal olduğu için üzgünüm" dedi

Slovakya'da koalisyon hükümetinin ortakları arasındaki gerilim devam ediyor. Bağımsız Kişiler ve Sıradan İnsanlar Partisi'nin (OLaNO) lideri Başbakan Igor Matovic, koalisyon ortağı Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (SaS) lideri, aynı zamanda kabinede Ekonomi Bakanlığı görevini yürüten Richard Sulik'i 'aptal' olarak nitelendirdi. Slovak Başbakan katıldığı bir radyo programında "Ekonomi Bakanı koltuğunda bir aptal olduğu için üzgünüm" derken, Sulik'i istifaya çağırdı.

GERİLİM KORONAVİRÜS TESTİ ALINMASI TALEBİYLE BAŞLADI 

İki lider arasında birkaç aydır devam eden gerilim Başbakan Matovic'in ülkedeki tüm vatandaşlara koronavirüs testi yapılması kararı sonrası daha da artmıştı.

Matovic, Richard Sulik'i pandemi komisyonu oturumlarına katılmamakla eleştirirken, Sulik ise Başbakan Matovic'in ülkede yetersiz sayıda bulunduğu için yurtdışından koronavirüs testi satın alması talebini yasa gereği Ocak ayından önce satın alamayacağı gerekçesiyle geri çevirmişti. Bu gelişme üzerine Başbakan Matovic, koalisyon ortağı Sulik'i devlet ihalelerine ilişkin kanununda değişiklik için hızlandırılmış yasama yolundan faydalanmak için gerekli hazırlığı yapmamakla suçladı. Katıldığı bir radyo programında bu konuya da değinen Slovak Başbakan, Sulik için "Ekonomi Bakanı koltuğunda bir aptal oturduğu için üzgünüm" dedi ve Sulik'in Noel öncesi istifasının kendisini memnun edeceğini söyledi.

Koalisyon ortağı Richard Sulik ise sosyal medya hesabında Başbakan'ın sözlerini şahsen üzerine almadığını, çünkü Başbakanın içinde bulunduğu ekstrem derecede karmaşık ve emsalsiz durumu anladığını yazdı. Sulik paylaşımında partisinin koalisyona ağlanmak için değil çalışmak için girdiğine de yer verdi.

AÇIKLAMASININ ARDINDAN KORONAVİRÜS TEST SONUCU POZİTİF ÇIKTI

Slovakya Başbakanı Igor Matovic’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı. Slovak Haber Ajansı TARS’ın haberinde, Matovic’in test sonucunun pozitif çıktığı belirtildi.

Matovic’in dün görüştüğü Parlamento Başkanı Boris Kollar’in de 5 günlük karantinaya gireceği, daha sonrada test yaptıracağı belirtildi. Sağlık Bakanı Marek Krajci'nin de Kovid-19 test sonucunun pozitif çıktığı kaydedildi.

Matovic geçtiğimiz hafta da Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesine de katılmıştı. Zirveye katılan liderler arasında yer alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dün Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurmuştu. Macron’un koronavirüse AB Liderler Zirvesi’nde yakalanmış olabileceği öne sürülmüştü.

Ülkede kısa süre önce Tarım Bakanı Jan Micovsky’nin de test sonucunun pozitif çıkması nedeniyle karantina altında tutulduğu açıklanmıştı.

Slovakya Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, ülkede son 24 saatte 3 bin 991 yeni vaka görülürken, toplam vaka sayısı 146 bin 124'e, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 62 artışla 1440'a çıktı.

Kaynak: İHA

Slovakya