Slovakya Cumhurbaşkanı, istihbarat servisi şefini görevden aldı! Komplo suçlaması

Dünya haberleri
Slovakya Cumhurbaşkanı, istihbarat servisi şefini görevden aldı! Komplo suçlaması
Fotoğraf: Reuters

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, polisin görevini kötüye kullanmak için komplo kurmakla suçladığı karşı istihbarat servisi SIS şefi Michal Alac'ı görevden aldığını açıkladı.

Erken seçime haftalar kala ortaya çıkan davada, polis, geçen hafta Alac ve güvenlik camiasındaki diğer üst düzey yetkilileri "bir suç grubu oluşturmak ve yolsuzluk soruşturmalarına müdahale etmek için komplo kurmakla" suçladı.

Slovak haber sitesi dennikn.sk'nin haberine göre Alac hafta sonu yaptığı açıklamada masumiyet karinesinin uygulanması gerektiğini ve istifa etmek için bir neden görmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Caputova'nın Alac'ı hükümetin tavsiyesi üzerine, yasalarda belirlenen bir süreci izleyerek görevden aldığı belirtildi.

Bu skandal, son birkaç yıldır güvenlik ve kolluk kuvvetlerinde yaşanan ve bazılarında rakip birimlerin birbirlerini soruşturduğu bir dizi soruşturmadan bir diğeri.

Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülke, bir önceki iktidar koalisyonunun iç çekişmelere yenik düşmesi ve Aralık ayında parlamentonun güvenini kaybetmesinin ardından geçici bir kabine tarafından yönetiliyor.

Slovaklar 30 Eylül'de erken seçime gidecek.

Anketler, eski başbakan Robert Fico liderliğindeki Smer-SD partisinin bir sonraki seçimi kazanacağı yönünde. 

Bir önceki iktidarı, araştırmacı bir gazetecinin öldürülmesinin ardından yolsuzluğa karşı düzenlenen gösteriler nedeniyle 2018'de sona eren Fico, Alac ve diğerlerine yönelik suçlamaları sert bir dille eleştirerek bunların cumhurbaşkanını da kapsayan bir polis darbesi anlamına geldiğini söyledi. 

 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Slovakya