Siyasette Asyalı Britanyalılar dönemi! Ada, 40 yılda nasıl değişti?

Birleşik Krallık
Siyasette Asyalı Britanyalılar dönemi! Ada, 40 yılda nasıl değişti?
Soldan sağa: Sadık Khan, Humza Yousaf, Anas Sarwar, Rishi Sunak

Birleşik Krallık siyasetine artık Hindistan ve Pakistan asıllı göçmen ailelerin çocukları yön veriyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İskoçya Başbakanı Humza Yousaf, İskoçya İşçi Paritisi Lideri Anas Sarwar ve Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, adadaki Asya kökenli siyasetçilerin başında geliyor.

Günümüzde Birleşik Krallık siyasetine Hindistan, Pakistan gibi bir dönem Birleşik Krallık sömürgesi olan Asya ülkelerinden gelen siyasetçiler damga vuruyor. Hindistan asıllı İngiltere Başbakan'ı Rishi Sunak, Pakistan asıllı Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, İskoçya Başbakanı Humza Yousaf ve İskoçya İşçi Partisi Lideri Anas Sarwar, Birleşik Krallık'ta 'Asyalı Britanyalılar' dönemini başlattı.

Tüm bu isimler, imparatorluk geçmişi yüzünden bir çok ırkın beraber yaşadığı bir ülke olan Birleşik Krallık'ta siyasetin yükselen çeşitliliğini yansıtıyor. Britanyalı bir politikacı olan Sunder Katwala, "Şu anda diğer Avrupa ülkelerinde görmediğimiz bir şekilde İngiliz siyasetinde ırk çeşitliliğine bir aşinalık var" diyor. Bu aşinalık hızlı bir şekilde oluştu. Uzmanlara göre 40 yıl önce parlamentoda tek bir tane göçmen milletvekili yokken şu anda parlamentonun yüzde 10'u göçmenlerden oluşuyor.

Göçmenler İngiltere'de de zaman zaman hem gizli hem de açık ırkçılığa ve düşmanlığa maruz kaldılar. Ancak İngiliz toplumu ve siyaseti belirgin şekilde daha çeşitli hale geldi. Artık nüfusun yaklaşık yüzde 18'i beyaz değil. Birçok insanın kökleri, Hindistan ve Pakistan dahil olmak üzere Britanya İmparatorluğu'nun bir zamanlar hüküm sürdüğü ülkelerden geliyor.

Siyasette Asyalı Britanyalılar dönemi! Ada, 40 yılda nasıl değişti? - Resim : 1
İskoçya Başbakanı Humza Yousaf, görevi için yemin ederken Fotoğraf: Reuters

EĞİTİMLİ YENİ NESİL GÖÇMENLERİN BEKLENTİLERİ DAHA YÜKSEK 

Analistler, Güney Asya kökenlilerin İngiliz siyasetinin zirvesine yükselmelerinin, İngiliz toplumunda etnik kökenleri yüzünden karşılaştıkları zorlukları aşma kararlılığını yansıttığını söylüyorlar. Sunder Katwala, "1970'lerde ve 1980'lerde doğan İngiliz Asyalıların eşit fırsatlar konusunda ebeveynlerinden daha yüksek beklentileri var" diyor.

Katwala "Etnik azınlık Britanyalıların üniversiteden mezun oranının yükselmesi sayesinde eğitimde güçlü ilerleme kaydedildi" diyerek göçmenlerin siyasette yükselmelerinde eğitimin rolüne de dikkat çekmekte. 

İngiliz-Pakistanlı gazeteci Aamir Ghauri, "Bir toptancı zincirine veya bir dizi büfeye sahip olmak artık dördüncü nesil Asyalılar tarafından 'başarı' olarak görülmüyor" diyerek artık Pakistan ve Hindistanlılar gibi göçmenlerin İngiliz toplumunun gerçeği haline geldiğini ve kendini İngiliz toplumuna kanıtlamak istediklerini söylüyor.

Siyasette Asyalı Britanyalılar dönemi! Ada, 40 yılda nasıl değişti? - Resim : 2
Anas Sarwar İskoçya İşçi Partisi Lideri. Fotoğraf: Reuters

BATI DÜNYASININ İLK MÜSLÜMAN BAŞBAKANI 

Pakistan asıllı 38 yaşındaki Humza Yousaf geçtiğimiz Mart ayından beri İskoçya Başbakanı olarak görev yapıyor. İskoçya Ulusal Partisi başkanlık seçimlerinde selefi Nicola Sturgeon'u yenen Yousaf hem parti başkanlığını hem de İskoçya Başbakanlığı koltuğunu kazanmış oldu. Yousaf aynı zamanda Batı toplumundaki ilk müslüman lider konumunda.

Babası muhasebeci olan Humza Yousaf, babasının iyi kazanması sayesinde İskoçya'nın iyi okullarında birinde ortaokul ve liseyi paralı olarak okudu. Daha sonra Glasgow Üniversitesi'nde siyaset bölümünden mezun oldu.

Ortaokul ve liseyi Yousaf ile aynı okulda okuyan 40 yaşındaki Anas Sarwar da gelecekte İskoçya siyasetinde önemli bir isim haline gelecekti. Yousaf gibi müslüman ve Pakistan asıllı Anas Sarwar'ın babası Muhammed Sarwar, İskoçya'ya 1976 yılında taşındı. Burada bir toptancı firması kuran Muhammed Sarwar, daha sonra 1997'de Birleşik Krallık Parlementosu'na seçilen ilk müslüman milletvekili oldu.

Siyasette Asyalı Britanyalılar dönemi! Ada, 40 yılda nasıl değişti? - Resim : 3
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak. Fotoğraf: Reuters

İNGİLTERE'NİN BAŞINA GENÇ SUNAK 

Kuşkusuz Birleşik Krallık siyasetinde son zamanların en dikkat çeken olayı 43 yaşındaki Rishi Sunak'ın Muhafazakar Parti'nin başkanlığına seçilmesi ve İngiltere Başbakanı olması. Rishi Sunak, selefi Liz Truss'un 49 gün süren Birleşik Krallık tarihinin en kısa başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından bu göreve getirildi. Dünyaca ünlü Winchester College'dan mezun olan Sunak daha sonra Oxford Üniversitesi'nde filozofi, politika ve ekonomi okudu.

Bu isimlere ek olarak dünyanın en önemli metropollerinden biri olan Londra'nın Belediye Başkanlığı görevini 2016'dan bu yana Pakistan asıllı Sadık Khan yürütüyor. 52 yaşındaki Khan, Londra'nin Tooting semtinde doğdu. Khan'ın ailesi Amanullah ve Sehrun Khan çifti, 1968 yılında Pakistan'dan İngiltere'ye göç etti. Khan, London Metropolitan Üniversitesi ve North London Üniversitesi'nde hukuk okudu.

Siyasette Asyalı Britanyalılar dönemi! Ada, 40 yılda nasıl değişti? - Resim : 5
Londra Belediye Başkanı Sadık Khan. Fotoğraf: Reuters

Kaynaklar: The Telegraph, LA Times

Kaynak: Haber Global TV

Rishi Sunak Birleşik Krallık Britanya