Şinzo Abe'yi öldüren tabanca hakkında ne biliyoruz?

Shinzo Abe Japonya
Şinzo Abe'yi öldüren tabanca hakkında ne biliyoruz?

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin suikast sonucunda hayatını kaybetmesinin yarattığı şok dalgası etkisini sürdürüyor. Cinayete ilişkin çarpıcı detaylardan biri ise saldırganın kullandığı ev yapımı silah oldu. Peki bu silah hakkında ne biliyoruz? Uzmanlar mekanizmayı ve saldırı anını analiz etti.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japonya'nın Nara kentinde halka seslendiği bir konuşma sırasında silahla vurularak yaşamını yitirdi. Suikast dünya çapında şok etkisi yaratırken olayın olduğu andan itibaren, oldukça sıkı bireysel silahlanma kurallarına sahip bir ülke olan Japonya'da böyle bir olayın yaşanması söz konusu etkinin boyutlarını biraz daha artırıyor.

Oldukça geniş çaplı bir geçmiş taraması, mülakatlar ve çeşitli incelemelerden sonra silah sahibi olunabiliyor. “Peki suikastçi silahını nasıl elde etti?” sorusunun cevabı ise dikkat çekici. Yetkililerin aktardığına göre suikastçi cinayeti ev yapımı bir tabancayla işledi.

'EV YAPIMI TABANCA DENDİĞİNDE...'

“Ev yapımı tabanca” dendiğinde aslında akıllara ilk olarak özellikle ABD'de giderek yayılan ve 3D yazıcı yardımıyla üretilen silahlar geliyor. Bu silahlar yaklaşık 10 yıldır ABD'nin gündeminde ancak 3D yazıcılar hızlandıkça ve amatör üreticiler de deneyim kazandıkça üretim her geçen gün daha da kusursuza yaklaşıyor.

“Hayalet silah” olarak da adlandırılan bu silahlar Avrupa'da da çeşitli gruplar tarafından kullanılmakta. Ancak Abe'nin yaşamını yitirmesine neden olan suikastte kullanılan silah 3D yazıcılarla üretilenlerin seviyesinde değil. Silah çok daha kaba ve ilkel gözüküyor.

Katil, yaklaşırken Abe, bir mitingin kapsamında sokakta bir konuşma yapıyordu ve bu yüzden bölgede çok sayıda kamera da vardı. Videolarda ve fotoğraflarda cinayeti, sonrasını ve cinayette kullanılan silahı net bir şekilde görüyoruz. Saldırının videosunda, yüksek sesli iki patlama duyuluyor ve ardından büyük beyaz duman bulutları göze çarpıyor. Hemen sonra saldırgana müdahale ediliyor.

Silah görüntülere göre siyah elektrik bandıyla sarılmış kaba taslak bir mekanizmadan ibaret. Üzerine iki namlu bantlanmış bir tahta parçası gibi duruyor. Namlunun altında ise elektronik parçalar görülüyor.

Neredeyse herkesin evde bulabileceği eşyalarla yapılmış bir silah gibi duran tabancayı inceleyen silah araştırma grubu Caliber Obscura, mekanizmanın bir boru bombası mekanizmasını andırdığını ve basitçe ifade etmek gerekirse pillerle beslenen bir elektrik devresinin barutun boruda patlamasını sağladığını öne sürüyor.

JAPONYA'DA SİLAH ALMAK İSTEYENLER NASIL BİR SÜREÇLE KARŞILAŞIYOR: Japonya'da silah sahibi olmak için geniş bir özgeçmiş kontrolü yapılıyor, aile üyeleriyle görüşmeler gerçekleştiriyor ve başvuru sahibinin uzman bir doktordan izin alması gerekiyor. Başvuru sahipleri daha sonra bir ateşli silah güvenlik testini geçmek ve alacağı silah için özel bir dolap satın almak zorunda. Aynı zamanda mühimmat satışı da sıkı bir şekilde kontrol ediliyor; bu da her türden mermi ve merminin bulunmasını zorlaştırıyor.

ORTAYA ÇIKAN DUMAN...

Ateşli silah uzmanlarının ön analizine göre Abe'yi öldüren silah, eski silahların bazı güncellemeler görmüş bir hali. Namludan doldurulan silah, elektrik yükü kullanılarak ateşleniyor. Özellikle silah ateşlendikten sonra ortaya çıkan büyük miktarda duman bu argümanı güçlendiriyor. Balistik uzmanı N.R. Jenzen-Jones, Twitter'da olayı değerlendirirken “Namlunun arkasına doğru görülen kapaklar, ayrıca bir itici gaz yüklemeli, mermi kullanılan ve namludan yüklemeli bir tasarıma işaret ediyor. Ancak tabii ki kesin konuşmak için çok erken” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

“Bu ev yapımı, elektrikle ateşlenen, namludan doldurmalı bir silah. Namlunun yivsiz olduğuna neredeyse eminim. Yivsiz namlu, namlunun içinin pürüzsüz olduğu anlamına geliyor.”

Yivli namlu, merminin içeride dönerek ivme kazanmasını ve uçuşta stabil olmasını sağlıyor. Yivsiz silahların öldürücülük oranları yivlilere nazaran düşük olsa da burada merminin vücudun hangi bölgesine, ne mesafeden isabet ettiği de oldukça önemli bir faktör.

Bunun yanı sıra suikast gününün ilerleyen saatlerinde Japon polisi suikastçinin evine baskın düzenlerken patlayıcılara ve başka ev yapımı bir silaha daha el koydu. El konulan silah 9 namlulu ve daha komplike bir silah olarak göze çarptı.

*Vice, Bloomberg, The Guardian, Twitter

Kaynak: Web Özel

japonya shinzo abe