Şinzo Abe ve Türkiye sevgisi: 'Hayranlıkla...'

Japonya
Şinzo Abe ve Türkiye sevgisi: 'Hayranlıkla...'
Şinzo Abe, başbakanlık yaptığı dönemde Türk-Japon iş ortaklıklarına önemli katkılarda bulunmuş, 2013'te gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Türk-Japon dostluğuna vurgu yapan sözler sarfetmişti. Fotoğraf: İHA

Suikaste uğrayan ve hayatını kaybeden Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2013'te gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde yaptığı konuşmasıyla gündeme gelmişti. Ziyaretinden 30 yıl önce yaşanan bir Türkiye tesadüfünü hatırlatan Abe, "Türkiye, pek çok Japon için çok güzel bir kelimedir" demişti.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinde Nara kentinde katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşma esnasında suikaste uğradı. Korkunç saldırıda göğsünden ve boynundan vurulan Abe'nin yaşamını yitirdiği açıklandı. Japon haber kaynaklarından NHK'nın yerel yetkililerden aktardığına göre Abe, hastaneye kaldırıldığı esnada yaşam belirtisi göstermiyordu. Olay yerinde derhal müdahale edilen ve Reuters'ın paylaştığı görüntülere göre kalp masajı uygulanan Abe, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı... Saldırıyı düzenlenen şahıs ise oracıkta yakalandı.

İsminin Yamagami Tetsuya olduğu öğrenilen 41 yaşındaki saldırganın eski asker olduğu belirtilirken, saldırgan polise verdiği ilk ifadesinde “Ondan memnun değildim ve öldürmek istiyordum” diye konuştu.

2013'TE TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

Suikast, tüm dünyayı şoke ederken akıllara Abe'nin 2013'te başbakanlığı esnasında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti de geldi. Nükleer santral anlaşması çerçevesinde ülkeyi ziyaret eden Abe, verdiği mesajlarla ve Türkiye hakkında güzel sözleriyle Türk-Japon dostluğunun boyutunu da bir kez daha, resmi makamlar seviyesinde de ortaya koymuştu.

Şinzo Abe ve Türkiye sevgisi: 'Hayranlıkla...' - Resim : 1

Türk-Japon İş Konseyi'nde yaptığı konuşmasında hoş bir hatırlatmaya yer veren Abe, bu ziyaretle Türkiye'nin kendisi ve babası Şintaro Abe için hayatlarındaki ortak noktalardan biri haline geldiğini de şöyle aktarıyordu:

“İlk kez bir Japon Dışişleri Bakanı 30 yıl önce Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmişti. O ziyareti yapan bakan benim babamdı. Ben de bir asistan olarak o heyette yer alıyordum. Babam gibi benim de Türkiye'ye ilk ziyaretim 30 yıl önce olmuştu. Bu seferki ziyaretim biraz nostalji de oldu benim için. O ziyaretten 4 yıl sonra Türk-Japon İş Konseyi kuruldu ve bugün 20. toplantısını gerçekleştiriyor. Bu toplantıda bulunmak benim için çok önemli.”

'TÜRKİYE... ÇOK GÜZEL BİR KELİME'

Abe, bu çerçevede Türk-Japon dostluğuna vurgu yaparken “Türkiye... Aramızdaki sıcak dostluk ilişkilerinden ötürü pek çok Japon için çok güzel bir kelimedir bu” diyor ve “Ertuğrul Fırkateyni'nden bu dönemlere Türk ve Japon insanları arasındaki bağlar güçleniyor... İşbirliği yapmamızın önünde hiçbir engel yok. Bizim için sınır ufuk çizgisidir" şeklinde devam ediyordu.

Türkiye'nin genç nüfusuna dikkat çeken Abe, “Japonya'da eski bir şarkı vardır 'Genç olmak güzel' diye tercüme edebileceğimiz bir şarkı... Japonya hızlı koştu; geride kalmak istemiyorsa hızlı koşmak zorundaydı. Japon iş önderleri Türkiye'yi, bu kadar çok çalışan, gözlerini geleceğe dikmiş koşan Türk insanını, yakından takip ediyor. Onlarla aynı hayranlık düşüncesini ben de paylaşıyorum” şeklinde konuşuyordu.

Şinzo Abe ve Türkiye sevgisi: 'Hayranlıkla...' - Resim : 2
First Lady Akie Abe, Ankara Üniversitesi öğrencilerinin danslarını ilgiyle takip edip fotoğraflar çekmişti. Fotoğraf: İHA

First Lady Akie Abe ise Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı öğrencileri ile bir araya gelmek üzere Ankara Üniversitesi’ne gitmiş ve Türk öğrenciler tarafından Japon danslarıyla karşılanmıştı. Öğrencilerin danslarını seyreden ve fotoğraflar çeken Akie Abe, Japonoloji Kulübü öğrencilerinin hazırladıkları müzik ve dans gösterilerini izlemiş, yine öğrenciler tarafından hazırlanan origami, manga, zori ve kaligrafi eserlerini incelemişti.

BABASI KAMİKAZE OLMAK İÇİN GÖNÜLLÜ OLDU AMA...

Anne tarafından dedesi Nobusuke Kişi, İkinci Dünya Savaşı öncesi ve savaş sırasında Japonya tarafından işgal edilen Çin topraklarında kurulan Mançukuo adlı kukla devlete ekonomik açıdan hükmetmekteydi. İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD tarafından savaş suçlusu olarak hapse atılan Kişi, kısa süre hapiste kaldıktan sonra 1955'te Abe'nin de gelecekte liderlik edeceği Liberal Demokrat Parti'nin kurulmasında çok büyük pay sahibi oldu ve 1957-1960 arasında Japonya Başbakanı olarak görev yaptı.

Abe'nin Türkiye'yi ziyaret eden babası Şintaro Abe; Temsilciler Meclisi Üyesi, Kabine Başsekreteri, Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı ve Dışişleri Bakanı sıfatıyla görevler yaparken, İkinci Dünya Savaşı'nda ise kamikaze pilotu olmak için gönüllü olarak orduya girdi. Şintaro Abe'ye sıra gelene kadar savaşın sona ermesi ise kaderin bir cilvesi oldu.

Politikacı bir aileden gelen Abe'nin eşi ise eski bir radyo DJ'i. Akie Abe, 2014'te BBC'ye verdiği röportajda çocuk sahibi olabilmek için uzun süre tedavi yolları aradıklarını ancak başarısız olduklarını ifade etmişti. Çift daha sonraki süreçte de çocuk sahibi olamadı.

*NHK, Yomiuri Shimbun, Reuters, BBC, The Wall Street Journal, İHA

Kaynak: Web Özel

Şinzo Abe shinzo abe