Sınır engeli! Bebekler Ukrayna'da, aileleri yurt dışında
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de özel bir klinik, taşıyıcı annelerden dünyaya gelen ve ülke sınırları kapalı olduğu için yurt dışındaki ailelerinin teslim alamadığı 46 bebekten 6'sının daha ailesine kavuştuğu bildirildi.
Ukraynalı taşıyıcı annelerden dünyaya gelen bebeklerini, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ülke sınırları kapalı olduğu gerekçesiyle göremeyen 6 aile daha Kiev'deki bir otelde bulunan bebeklerini teslim aldı. Bebeklerine kavuşan aile sayısı 17'ye yükseldi.
7 AİLE DAHA ÇOCUKLARINA KAVUŞACAK
Ukrayna Parlamentosu'nun İnsan Haklarından Sorumlu Yetkilisi Ludmila Denisova, Ukrayna'ya gelen ve karantina sürecini geçiren 7 ailenin daha çocuklarını teslim alabilmek için gerekli işlemleri tamamladıklarını açıkladı. Ukrayna basınına bilgi veren Denisova, "Ukrayna Sağlık Bakanlığı, taşıyıcı annelerden doğan bebeklerini almak isteyen yabancı ailelerin ülkeye gelebilmeleri için özel izin çıkarıyor. Aileler gelmeye başladı. Ancak zorunlu karantina uygulaması nedeniyle şu an gözlem altındalar" dedi.
KARANTİNA NEDENİYLE 46 BEBEK OTELE YERLEŞTİRİLMİŞTİ
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de özel bir klinik, taşıyıcı annelerden dünyaya gelen ve ülke sınırları kapalı olduğu için yurt dışındaki ailelerinin teslim alamadığı 46 bebeği toplu halde bir otele yerleştirmişti. Arjantinli 11 aile, çocuklarına kavuşabilmek için 30 Mayıs'ta özel izinle Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelmişti.
50 BİN EURO'YA KADAR ÖDEME YAPILIYOR
Ukrayna yasaları taşıyıcı anne olmaya izin veriyor. Çeşitli nedenlerle bebek sahibi olmayan aileler 50 bin Euro'ya kadar ödeme yapıyor. Taşıyıcı annelere ödenen ücret ise ortalama 15 bin Euro. Bu ücret bebek sağlıklı şekilde dünyaya gelirse ödeniyor. Hamilelik sırasında ise taşıyıcı annelere her ay belli miktarda harçlık veriliyor, masrafları karşılanıyor. Ukrayna'da 2019 yılında yaklaşık bin 500 taşıyıcı anne farklı uluslara mensup biyolojik anne ve babalar için bebek dünyaya getirdi.
BEBEKLER KONTROLSÜZCE YURT DIŞINA ÇIKARILIYOR
Ukrayna Parlamentosu'nun İnsan Haklarından Sorumlu Yetkilisi Ludmila Denisova, "Bu kliniğin sistematik olarak taşıyıcı annelik hizmetleri verdiği ve taşıyıcı annelik teknolojilerinin 'üstün kaliteli mal' gibi yansıtılarak reklamının yapıldığı görülüyor. Bu durum, devletin çocuk haklarını korumaya yönelik gerekli tüm önlemleri almadığını gösteriyor. Ukrayna, yabancılar için çocuk doğurmada kontrolsüz şekilde donör ülke haline geliyor.
Yabancı ülke vatandaşlarına bu tür hizmetlerin sağlanması, her şeyden önce çocuk haklarının ihlaline ve Ukrayna'nın kendi vatandaşlarının haklarını koruyamamasına yol açabilir. Yasal düzenlemeler yapılarak, taşıyıcı annelik yöntemiyle üreme teknolojilerinin kullanımına, yalnızca Ukrayna vatandaşları için izin verilmesi gerekiyor" diyerek tepki göstermiş, Ukraynalı güvenlik güçlerine, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerine seslenen Denisova, yeni doğan bebeklerin kontrolsüz olarak yurt dışına çıkarılmasının önüne geçilmesi çağrısı yapmıştı.