Şiddetli yağmurlarda ülkede 58 kişi hayatını kaybetti

AJANS BİZİM
El Nino
Şiddetli yağmurlarda ülkede 58 kişi hayatını kaybetti

Tanzanya’da ayın başından bu yana devam eden şiddetli yağmurlar nedeniyle 58 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi.

Şiddetli sellerin meydana geldiği ülkenin kıyı bölgesinde 11 kişi hayatını kaybetti. Sekiz okul çocuğu da cuma günü otobüslerinin ülkenin kuzeyinde sular altında kalan bir geçide düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Kurtarma operasyonuna katılan bir gönüllü de hayatını kaybetti.

Toplamda yaklaşık 10 bin 839 hane ve 76 bin 698 çiftlik sellerden zarar gördü.

Hükümet sözcüsü Mobhare Matinyi, "Hükümet, temel yardım sağlayarak ve etkilenenleri kurtararak sellerin etkilerini kontrol altına almak için çalışıyor” ve halkı "önlem almaya" çağırdı.

Tanzanya Meteoroloji Kurumu, cuma günü, ülkenin 31 bölgesinden 14'ünü yağmur ve rüzgar alarmı altına almıştı. Kuruma göre, şiddetli yağmurlar, Tanzanya'da yağmur mevsiminin zirveye ulaştığı Nisan ayının sonuna kadar sürebilir. Bu yılki yağmurlar, Mayıs ayına kadar sürebilecek olan El Nino hava olayıyla birleşiyor.

El Nino, artan sıcaklıkların yanı sıra dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığa, bazı bölgelerinde ise şiddetli yağışlara neden oluyor.

BM raporuna göre, komşu Kenya'da 9 Nisan'da şiddetli yağmur ve sel nedeniyle en az 13 kişi öldü ve yaklaşık 15 bin kişi yerinden oldu. Doğu Afrika'da bu fenomen yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu.