Selman İran ile savaş istemiyor!

Selman İran ile savaş istemiyor!

CBS kanalının '60 Minutes' programında Norah O'Donnell'in sorularını yanıtlayan Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun İran ile yaşanan gerilimi 'savaş nedeni' olarak tanımlamasına katılarak açıklamalarda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerinin vurulmasından bir kez daha İran'ı sorumlu tuttu ve saldırıyı ilk kez "savaş nedeni" sözleriyle tanımlamıştı.

Veliaht Prens Selman Pompeo'nun açıklamasına katılıp katılmadığı yönündeki soruya, "Tabii ki katılıyorum. Bunu yapan İran'dı ve İran'ın savaş nedeni sayılan bu saldırısına ABD bir şekilde yanıt verecek" dedi. 

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait 2 tesiste, 14 Eylül'de silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen saldırıların ardından yangın çıkmıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, Yemen'deki Husiler, yaptıkları yazılı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. 

Riyad, küresel ekonomik sarsıntıyı tetiklememek için İran ile savaşa girmek için acele etmeyeceğini söylemişti. Selman, "Bölge, küresel ekonomik ihtiyaçların yüzde 30'unu, küresel ticaret geçişlerinin yüzde 20'sini, yurt içi ihtiyaçların ise yaklaşık yüzde 4'ünü karşılıyor. Tüm bunların durduğunu düşünebiliyor musunuz? Bu, küresel ekonominin komple çökmesi anlamına gelir. Siyasi ve barışçıl çözümler, askeri çözümden çok daha iyidir" dedi. 

Prens, uluslararası toplumun İran'ı caydırmak için bir araya gelmemesi halinde petrol fiyatlarının hayal edilemeyecek derecede yüksek rakamlara ulaşabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Bin Selman ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'ın nükleer programı hakkında yeni bir anlaşma yapmak için İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle görüşmesi gerektiğini ifade etti.

"CİNAYET EMRİNİ BEN VERMEDİM"

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan başkonsolosluğuna girdikten sonra öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında geçtiğimiz günlerde, cinayeti işleyenlerin kendi sorumluluğunda olduğunu kabul ettiği ancak cinayetten haberi olduğu iddialarını reddettiği yönünde açıklamada bulunmuştu. Kaşıkçı'nın ölüm yıl dönümünden 2 gün önce Prens'in öldürülmesi yönünde emir verdiği iddialarına ise "Kesinlikle hayır" yanıtı vererek, ülkesinin lideri olduğu için sorumluluğun tamamen kendisine ait olduğunu kabul etti ve "Bu bir hataydı. Gelecekte böyle bir şeyden kaçınmak için elimden geleni yapmalıyım" diye konuştu.

Bin Selman, "Suudi hükümetindeki 3 milyon çalışanın günlük olarak neler yaptığını bilmem gerektiğini mi düşünüyorlar? Bu 3 milyon kişinin kendi günlük raporlarını lider ve en yüksek rütbeli ikinci kişiye göndermeleri imkansız" şeklinde konuştu. Veliaht Prens, soruşturmalar yürütüldüğünü ve rütbelerine bakılmaksızın, herhangi birisine karşı yapılan suçlamalar kanıtlandığında mahkemeye çıkarılacağını ve istisna yapılmayacağını dile getirdi.

SAUDİ ARAMCO PETROL TESİSLERİNE SALDIRI 

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait 2 tesiste, cumartesi günü yerel saatle 04.00'te silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen saldırıların ardından yangın çıkmıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, Yemen'deki Husiler, yaptıkları yazılı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırıların Yemen toprakları dışından İran silahlarıyla gerçekleştirildiğini açıklamıştı. 

ABD yönetimi ise söz konusu saldırıdan İran'ın sorumlu olduğunu iddia etmiş, ABD Başkanı Donald Trump da son olarak İran'a yönelik yaptırımların artırılması talimatını vermişti.

KAŞIKÇI CİNAYETİ 

Suudi gazeteci Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu. 

Raporda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğuna işaret edilmişti. 

Raporda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman İran ABD Mike Pompeo Saudi Aramco cemal kaşıkçı