Schengen bölgesinde çatırdama... Fransa sınırlarında kimlik kontrolüne başlıyor

HABER MERKEZİ
Almanya Fransa
Schengen bölgesinde çatırdama... Fransa sınırlarında kimlik kontrolüne başlıyor

Fransa, bu hafta itibarıyla tüm kara sınırlarında kimlik kontrolü uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. 2015’ten beri İtalya sınırında, birkaç aydır da Almanya'da yürütülen bu uygulama, 1 Kasım itibarıyla Fransa’nın tüm kara sınırlarına yayılacak.

Fransa Başbakanı Michel Barnier, İtalya sınırını ziyaretinin ardından sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, “Bu, kendini kanıtlamış bir model. Bu uygulamayı tüm kara sınırlarımızda genişleteceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu adım, yasa dışı göçü engellemeyi hedefliyor. Avrupa yasaları, Schengen bölgesindeki ülkeler arasında serbest dolaşım esası olmasına rağmen, güvenlik gerekçesiyle geçici sınır kontrollerine izin veriyor.

Fransa’da ve diğer bazı ülkelerde bu kontrollerin süresi sürekli uzatılıyor.

Fransa, kararını terör faaliyetlerinden kaynaklanan kamu düzenine ve iç güvenliğe yönelik ciddi tehditler, yasa dışı göçü ve insan kaçakçılığını kolaylaştıran suç örgütlerinin artışı ve radikal unsurların sızma ihtimalini gerekçe göstererek savunuyor.

ALMANYA DA BENZERİ BİR KARARI HAYATA GEÇİRDİ

Geçtiğimiz ağustos ayında Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, düzensiz göçle mücadele amacıyla ülkenin tüm kara sınırlarında geçici kontrollerin uygulanacağını açıklamıştı.

Önümüzdeki 6 ayda Almanya'nın; Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile olan kara sınırlarında geçici kontroller yapılacağı duyurulmuştu.

Bu karar, sadece düzensiz göçle mücadele için alınan bir tedbir olarak görünse de, Avrupa Birliği (AB) içinde artan güvensizliğin ve dayanışma eksikliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Almanya'nın kararı, geçtiğimiz yıl Avusturya, Polonya, Çekya ve İsviçre sınırlarında benzer önlemler almasının ardından geldi.