Savaşın üzerinden bir yıl geçti! Rublenin geleceği nasıl olacak? Putin: 'Yaptırımlar orta vadede...'
Ukrayna Savaşı devam ederken Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar Rusya ekonomisi üzerinde etkisini gösteriyor. Ruble, dolar karşısında Kasım ayından bu yana yüzde 20 değer kaybederken, Dünya Bankası ve IMF gibi örgütler Rus ekonomisinin küçüleceğini öngörüyor.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının üzerinden bir yıldan uzun bir süre geçti. Ancak savaş nedeniyle Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların etkisi Rusya'da hissediliyor. Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı kısıtlamalar daha da sertleşirken ekonomistler Rusya ekonomisi için uzun vadede daha düşük bir büyüme öngörmekte. Bu güne kadar hep Rus ekonomisinin yaptırımlara karşı güçlü bir şekilde direndiğini savunan Rusya Devlet Başkanı Putin, çarşamba günü "Rusya ekonomisine getirilen kısıtlamalar orta vadede Rusya'yı olumsuz etkileyebilir" açıklamasında bulundu.
RUSYA BATIYA PETROL SATAMIYOR
Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nı başlatmasına yanıt olarak Batı ülkeleri, savaşın başlamasından bu yana Rusya ile ilgili 11 bin 300'den fazla yaptırım açıkladı ve Rusya'nın yaklaşık 300 milyar dolarlık yurt dışı döviz rezervini dondurdu. Birçok batılı şirket ve yatırımcı, Rusya faaliyetlerini ya durdurdu ya da Rusya pazarından çekildi.
Ülkenin en büyük ihraç kalemleri olan doğal gaz ve petrol, yaptırımlar nedeniyle artık Batı ülkelerine satılamıyor. Yaptırımlar üzerine Avrupa'ya Rus gazı akışının çoğu durdu ve yaptırımlarla gelen ilk yükselişin ardından küresel gaz fiyatları keskin bir şekilde düştü. Moskova petrol üretimini yüzde 5 kadar azaltacağını söylüyor. Petrolünü ise diğer ülkelere dünya fiyatlarına oranla indirimli olarak satıyor.
Sonuç olarak, Rus hükümetinin enerji gelirleri bu yılın ilk iki ayında geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya azalırken, bütçe açığı derinleşti. 2023'ün ilk iki ayında mali açık 34 milyar dolara ulaştı. Bu durum, Moskova hükümetini ülkenin varlık fonunu daha çok kullanmaya zorluyor. Rus varlık fonu, işgalden bu yana 28 milyar dolar küçüldükten sonra bile hala 147 milyar dolar büyüklüğünde.
Öte yandan Rusya, Batı ülkelerinin yarattığı açığı Çin ve Hindistan ile kapatmaya uğraşıyor. Rusya, Çin ve Hindistan'a petrol satmakta. Çin, Rusya'nın daha önce Batı'dan aldığı ancak yaptırımlar yüzünden erişemediği birçok parçayı sağlamak için devreye girdi. Ancak Moskova, Çin'e her zamankinden daha fazla bağımlı hale gelmekte.
RUSYA EKONOMİSİ KÜÇÜLECEK Mİ?
Tüm bu gelişmelerin ışığında Rusya para birimi ruble, Kasım ayından bu yana dolar karşısında yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetti. Dünya Bankası Rusya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3.3 daralacağını öngörürken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ise yüzde 5.6 küçülme öngörüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya'nın büyümesinin bu yıl yatay seyredeceğini ancak orta vadede ekonominin en az yüzde 7 küçülmesini bekliyor.
Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra ülkeyi terk eden eski bir Rusya Merkez Bankası yetkilisi olan Alexandra Prokopenko , "Rusya ekonomisi uzun vadeli bir gerilemeye giriyor" tahmininde bulundu. Rus oligark Oleg Deripaska ise bu ayın başlarında Rusya'nın önümüzdeki yıl nakit sıkıntısı çekebileceğini söyledi.
Rusya Merkez Bankası bu ay yaptığı açıklamada, ihracattaki düşüşün, sıkı işgücü piyasasının ve artan hükümet harcamalarının enflasyon risklerini kötüleştirdiğini söyledi. Rusya'nın enflasyonu Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 civarında seyrediyordu.
Tüm bunların yanında ülke kayıtların tutulmaya başlandığı 1993 yılından bu yana en büyük iş gücü sıkıntısını yaşıyor. Merkez bankasına göre, Ukrayna Savaşı başladıktan sonra Rusya'dan gerçekleşen beyin göçü ve geçen sonbaharda 300 bin kişilik askeri seferberlik, ülkedeki işletmelerin yaklaşık yarısının işçi sıkıntısı çekmesine neden oluyor. Gençler cepheye gönderildikçe veya askere alınma korkusuyla ülkeden kaçtıkça işgücü azaldı. Belirsizlik, ticari yatırımları frenledi.
Kaynak: Wall Street Journal, CNN, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Haber Global TV