Savaş Rusya topraklarına mı taşınıyor? 'Bu eylem bir psikolojik harekat'

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna
Savaş Rusya topraklarına mı taşınıyor? 'Bu eylem bir psikolojik harekat'
Moskova'ya düzenlenen son saldırılar, savaşın Rusya'ya taşınıp taşınmayacağı sorusunu sorduruyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarına devam ederken Kremlin yönetimi de Moskova'ya yapılan insansız hava aracı saldırıları ile sarsıldı. Bu saldırı ile verilmek istenen mesaj ne? Savaş, Rusya topraklarına mı taşınmak isteniyor?

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e son günlerde çok yoğun hava saldırıları düzenlenmekte ancak bu kez Rusya'nın başkenti Moskova da insansız hava aracı saldırılarıyla sarsıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin 2 konutta hafif hasarın meydana geldiğini belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ise saldırıda 8 insansız hava aracı kullanıldığını, hedefinden sapan 3 İHA'nın bloke edildiğini, diğer 5 aracın da hava savunma sistemleri ve çeşitli silahlar ile düşürüldüğünü kaydetti. Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'ya dün yapılan İHA saldırısını "terör eylemi" olarak niteledi. Kremlin yönetimi ise saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutarken, Kiev yönetimi de saldırıyla ilgilerinin bulunmadığını açıkladı. Moskova'da bulunan Kremlin Sarayı'na geçtiğimiz günlerde de bir İHA saldırısı düzenlenmişti.

Savaş Rusya topraklarına mı taşınıyor? 'Bu eylem bir psikolojik harekat' - Resim : 1
İnsansız hava araçları Moskova'daki konutlara zarar verdi. Fotoğraf: Reuters

'SALDIRILARIN AMACI MOSKOVA'YA BİR MESAJ VERMEK'

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Rusya'nın başkenti Moskova'ya yapılan saldırının ABD desteğiyle gerçekleştirilmiş bir eylem olduğunu ifade ediyor. Köni, Ukrayna'nın Rusya'ya "Sana ulaşabiliyoruz" gibi bir mesaj verme amacı taşıdığını söylüyor. Ukraynalıların Bahmut'ta bir yenilgi aldıklarını söyleyen Köni "Bu eylem 'Ukraynalılar Kremlin'e ulaşabiliyor' diye göstermek için hazırlanmış bir psikolojik etki harekatıdır ve ABD istihbaratının desteğiyle yapılmıştır" diye belirtiyor. Ukrayna'nın doğusunda bulunan Bahmut kasabasında aylarca süren çatışmalar geçtiğimiz günlerde Rusya'ya bağlı Wagner güçlerinin kenti ele geçirmesi ile sonuçlanmıştı.

Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar da Washington Post'a yaptığı açıklamada ise, Bahmut'ta Wagner paralı asker grubundan birliklerin Rus ordusu askerleri ile değiştirilmesi nedeniyle bölgede çatışmaların önemli ölçüde azaldığını söyledi.

'Savaş Rusya topraklarına mı taşınıyor?' iddiasına katılmadığını belirten Köni ise, Ukrayna'nın öyle bir gücü de olmadığını ifade ediyor. Köni, Ukrayna'ya verilecek F-16'ların Rusya içine taarruz yeteneği olmasını ise, F-16 pilotlarının eğitilmesinin en az 6 ay ila 1 sene sürdüğünü, bu yüzden Ukrayna'nın şu anda F-16'larla Rusya'ya saldıramayacağını dile getiriyor.

'UKRAYNA RUSYA'YI MAKUL BİR ATEŞKESE ZORLUYOR'

Emekli Hava Pilot Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş ise, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin savaşı Rusya topraklarına taşımak istediğini ancak ABD'nin "Rusya topraklarına saldırırsan sana yardım etmeyiz" dediğini ifade ediyor. Zelenski'nin bunu pek fazla dinlemek istemediğini söyleyen Karakuş, "Rusların Kiev'e saldırılarının arttığı şu sırada, Zelenski bu Moskova saldırısı ile cevabını vermeye çalışıyor. Zelenski Batı'nın kendisinden vazgeçemeyeceği görüşünde" ifadelerini kullanıyor. Karakuş sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Ateşkes yapılması söz konusu olabilecek şekilde Rusların bazı teklifleri var. 'Ukrayna'da Resmi dil Rusça olsun, Ruslar'ın elde ettiği bölgeler Ruslara kalsın' şeklinde... Bu tekliflerin Ukrayna tarafından kabul edilmesi pek mümkün değil. Zelenski savaşın büyümesini istiyor ve savaşın Rusya topraklarına aktarılmadan Rusya'nın usule uygun bir ateşkese yanaşmayacağını biliyor. Zelenski bunu bir fırsat görüyor. O yüzden, İHA saldırısını Kiev reddediyor ama Ukrayna tarafından yapıldığı açık"

Karakuş ayrıca, Rusya'nın savaşı Avrupa'ya yayabileceğini zannetmediğini belirtiyor. Rusya'nın hava gücünün Batı bloğunun hava gücü kadar güçlü olmadığını söyleyen Karakuş, Rusya'nın nükleer savaşı da göze alabileceği kanaatinde olmadığını sözlerine ekliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği hava saldırıları da sürüyor. Kiev yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya fırlattığı 40 seyir füzesinden 36'sını, 38 kamikaze İHA'nın da 30'unu düşürdüklerini açıkladı. Bunun yanında Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya fırlattığı 11 Iskandar füzesinin tamamının imha edildiğini duyurdu.

 Ek kaynak: Washington Post 

Kaynak: Web Özel

ukrayna rusya savaşı Rusya ukrayna savaş zelenski