Savaş kapıda! Ukrayna sınırında Rus askeri helikopterleri görüntüleri gündeme bomba gibi düştü

Rusya Ukrayna

Kiev-Moskova hattında gerilim yükseliyor... Rus Hava Kuvvetleri'ne ait askeri savaş helikopterlerinin Ukrayna sınırında görüntülendiği öne sürüldü.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri sevkiyatlarla Kiev-Moskova hattında tansiyon bir kez daha yükselirken, yeni bir iddia ortaya atıldı. Ukrayna-Rusya sınırında yaşayan vatandaşlar tarafından kaydedilerek sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Rusya’nın sınıra Kamov Ka-52 ve Mi-28 tipi askeri helikopter gönderdiği iddia edildi. Hızla yayılan görüntülerin ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı Andriy Demchenko, "Tam olarak Ukrayna sınırında olmadı ama sınırın ötesinde bir bölgede olmuş olabilir. Bazı görgü tanıklarının ifadelerine göre Rusya Federasyonu'nun Rostov bölgesinde kaydedilmiş görüntüler" ifadelerini kullandı.

ATEŞKES İHLALİ YAPILDI

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askeri ve 1 sivilin yaralandığı bildirildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların dün 21 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ 

2014 yılında dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecinde Ukrayna’ya önemli bir ivme kazandıracak bazı anlaşmaları imzalamak istememesi halkın tepkisini çekmişti. Rusya yanlısı olarak adlandırılan Yanukoviç’e istifa çağrıları yapılmış ve halk meydanlara inmişti. Gösterilerin büyüyüp iç çatışmaların başlaması üzerine Yanukoviç helikopterle Rusya’ya kaçarak ülkeyi terk etmişti.

Karışıklıklar Ukrayna’nın doğu bölgesine sıçramış ve Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu çatışmaya girmişti. Rusya, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk şehirlerini kapsayan Donbass bölgesini ve Kırım’ı da işgal ederek bölgede üstünlük sağlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde ise Rusya ordusuna ait tank ve obüslerden oluşan yaklaşık 4 bin askerlik 28 tabur, Ukrayna sınırına konuşlandırılmış, bu hareket Ukrayna tarafından "tehdit" olarak algılanmıştı.

"RUSYA'NIN AMACI TAVİZ KOPARABİLMEK"

Ordu, Dönüşüm ve Silahsızlanma Çalışmaları Merkezi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Mihaylo Samus, Rusya'nın son dönemde Ukrayna sınırına yakın bölgelerdeki askeri hareketliliğini enformasyonel ve psikolojik bir operasyon olarak nitelerken, "Rusya'nın amacı Ukrayna, Fransa, Almanya ve ABD'ye baskı yapmak ve yaptırımlar ile ticaret konusunda tavizler kopartabilmek, özellikle Kuzey Akımı-2 konusunda." dedi.

Operasyonun bir diğer amacının Rusya'da yaklaşan parlamento seçimleri öncesi oy kazanmak olduğunu aktaran Samus, "Moskova'nın şu anda büyük bir saldırı gerçekleştirmek için bir nedeni yok, böyle bir saldırının sonuçları belirsiz olacaktır. Bu nedenle böylesi bir saldırı olasılığı geçen seneden daha fazla değil." değerlendirmelerinde bulundu.

"RUSYA, BIDEN'IN SINIRINI ÖLÇÜYOR"

Doktrin Siyasal Çalışmalar Merkezi Uluslararası Siyaset Bölümü Koordinatörü Denis Moskalik, büyük bir çatışmanın prensipte mümkün ama yakın zamanda beklenmediğini aktardı.

Şu an Rusya'nın attığı adımlarla Ukrayna ve Biden yönetimlerine baskı uyguladığını ve test ettiğini ifade eden Moskalik, "Rusya Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakere masasında elini güçlendirmek için bazı çatışmaları körükleyebilir, aynı zamanda Biden yönetiminin Ukrayna'ya desteğinin sınırlarını görmüş olacak." ifadelerini kaydetti.

Kaynak: AA

ukrayna Rusya donbas