Salgını hafife alan Tanzanya Devlet Başkanını ölüme götüren son... Halkını da tehlikeye attı

koronavirüs
Salgını hafife alan Tanzanya Devlet Başkanını ölüme götüren son... Halkını da tehlikeye attı

Salgının başladığı günlerde, "Kiliseler açık kalacak çünkü koronavirüs hayatta kalamaz" diyen, bir keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını iddia eden, halka buhar, oruç ve meyveyle korunmayı öneren, en önemlisi aşı almayacaklarını açıklayan Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli'nin ölümü halkı şoke etti

Tanzanya, Madagaskar'ın Kovid-19'a karşı geliştirdiği bitkisel ilacı satın alan ilk ülkelerden biriydi. Ancak işler onlar için hiç de Devlet Başkanı'nın açıkladığı gibi gitmedi.

Tanzanya'da muhalefet dün, yaklaşık 2 haftadır görülmeyen ve yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı ileri sürülen Magufuli'nin sağlık durumuyla ilgili bir an önce açıklanma yapılması çağrısında bulunmuş, Kovid-19'u küçümseyerek önlem almayan Tanzanyalı liderin ayrıca 10 Mart'ta Kenya'da virüs tedavisi gördüğü de iddia edilmişti.

 

Tanzanya Devlet Başkanı Yardımcısı Samia Suluhu Hassan, Devlet Başkanı John Magufuli'nin hayatını kaybettiğini açıkladı. Hassan, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, "Cesur liderimizi kaybettik" ifadesini kullandı. Hassan, Magufuli'nin kalp rahatsızlığı nedeniyle 6 Mart'tan bu yana Darüsselam'daki bir hastanede tedavi gördüğünü söyledi. Ülkede, Magufuli için 14 günlük ulusal yas ilan edildi.

FENERBAHÇE'NİN YILDIZI SAMATTA'YI ÜZÜNTÜYE BOĞAN ÖLÜM

Fenerbahçe’nin sezon başında Premier Ligi ekibi Aston Villa’dan kadrosuna kattığı Mbwana Samatta, devlet başkanı John Magufuli’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Fenerbahçe’nin Tanzanyalı yıldızı Mbawana Samatta, Magufuli'nin vefatına ilişkin duygusal bir gönderi yayınladı. Samatta, "Seni her zaman hatırlayacağız yaşlı adam. Allah’a huzur içinde yatman için dua ediyorum. Bizi kederli ve perişan halde bıraktın. Sevgili Tanzanyalılar, bu yas döneminde birlik olmayı ihmal etmeyelim." dedi.

Salgını hafife alan Tanzanya Devlet Başkanını ölüme götüren son... Halkını da tehlikeye attı - Resim : 2

TANZANYA'DA HER ŞEY NASIL BAŞLADI?

Tanzanya'da İletişim Düzenleme Birimi, salgının ilk zamanlarında Devlet Başkanı John Magufuli'nin "Kiliseler açık kalacak çünkü koronavirüs bir kilisede hayatta kalamaz" sözlerini eleştiren haberlerini haber yapan üç televizyon kanalına, hükümetin salgınla mücadelesiyle ilgili yaptıkları haberlerin "yanlış olduğu" gerekçesiyle cezalandırmıştı. 

SALGINI HAFİFE ALARAK SONUNU HAZIRLAYAN DEVLET BAŞKANI, HALKINI DA TEHLİKEYE ATTI

Salgının başından itibaren koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını açıklamayan Tanzanya'da, salgının ilk günlerinden itibaren hafife virüsü hafife alan açıklamalar yapılmış, yöntemler izlenmişti.

Cami ve kiliselerde toplu ibadetlere izin vererek halkın çalışmaya devam etmesini isteyen Tanzanyalı lider, salgını hafife aldığı gerekçesiyle eleştirilirken, Devlet Başbakanı Magufuli'nin laboratuvara gizlice insan isimleri verilerek hayvan, meyve ve yağ örnekleri gönderdiğini ve bir papaya ve keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını söylemesi ülkede gündem olmuş, ardından testleri yapan laboratuvarın başkanı ve bir üst düzey yöneticisi görevden alınmış, ayrıca laboratuvara ilişkin soruşturma başlatılmıştı. 

"OĞLUM KORONAVİRÜSTEN LİMON VE ZENCEFİLLE KURTULDU" AÇIKLAMASI

Magufuli geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yine skandal bir açıklamaya imza atmış, "Oğlum Kovid-19'a yakalandıktan sonra kendini bir odaya kapattı ve tedavi etmeye başladı. Kaynamış bitkiler buharı, limon ve zencefil kullanıp, spor da yaparak iyileşti." demişti. 

"ORUÇ VE DUAYLA VİRÜS BİTTİ" 

Çok değil bu açıklamadan 1 ay sonra Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, halkın Kovid-19'a karşı tuttuğu oruç ve yaptığı duaların sonucunda ülkesinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bittiğini iddia etmiş, Magufuli, "Allah'ı ilk sıraya koyan bir ülkenin lideri olmak bana mutluluk veriyor, Allah Tanzanya'yı seviyor. Tanzanya'da şeytanın işleri her zaman yenilecek çünkü Tanzanyalılar Allah'ı seviyor." ifadelerini kullanmıştı. 

AŞI ALMAYACAKLARINI DUYURUP, HALKI 'BEYAZ ADAMLARA' KARŞI UYARDI

Bu yıl ocak ayında, dünyanın tüm ülkeleri aşı bulma savaşına girerken, Magufuli'den tepki çeken bir açıklama daha geldi. Ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını yineleyen Magufuli, "Aşılar tehlikelidir. Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı, veremin aşısını, sıtmanın aşısını..." ifadesini kullanmıştı. İsmini vermediği bir ülkede rahim kanseri olmaması için küçük kız çocuklarının aşılandığını ve bu kişilerin sonrasında kısır kaldığını ileri süren Magufuli, "Sağlık Bakanlığı, her aşının ülkemiz için iyi olmadığını bilmek zorunda. Tanzanyalılar, aşı denemelerinde kullanılmama konusunda dikkatli olmak zorunda." demiş ve ardından Sağlık Bakanı yaptığı açıklama ile ülkelerinin güvende olduğunu, aşı almayacaklarını duyurmuştu.

"PANİK YAPMAYIN, ORUÇLA YENEBİLİRİZ"

Magufuli, eski açıklamasını tekrarladı ve solunum hastalıklarını yenebilmek için halktan 3 gün boyunca dua etmelerini istedi. "Geçen sene dualarımızla bu solunum hastalıklarını yenmeyi başardık. Eminim bu yıl da öyle yapacağız. Halkımdan panik yapmayı durdurmasını istiyorum." dedi.  

TEST VERİLERİ PAYLAŞILMIYOR

Tanzanya'da şubatta Devlet Başkanlığı Başsekreteri John Kijazi açıklanmayan bir nedenden, Zanzibar Başkan Yardımcısı Seif Sharif Hamad da Kovid-19'dan hayatını kaybetmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tanzanya hükümetine Kovid-19 verilerini yayımlama çağrısında bulunmuştu. Kovid-19 vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayan Tanzanya, virüsle mücadelede halka buhar tedavisi ve daha fazla sebze ve meyve tüketilmesini tavsiye ediyor.

 

BUHAR TEDAVİSİ UYGULUYORLAR

Tanzanya Yerel Yönetimler Bakanı Süleyman Jajo, basına yaptığı açıklamada, virüsle mücadelede buhar tedavisi ile daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi gibi yollar denediklerini bildirdi. Jajo, "Kovid-19'un ülkemizde yeri yok. Buhar tedavisi, meyve ve sebze tüketerek virüsü etkili bir şekilde öldürüyoruz." dedi.

Buhar tedavisinin bazı bitkilerle uygulandığını belirten Jajo, bu uygulamanın virüsü etkisiz hale getirmekte en iyi yol olduğunu öne sürdü. Jajo ayrıca vatandaşlara daha fazla sarımsak, zencefil, karpuz, portakal ve limon gibi gıdalar tüketerek bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

MASKELERİNİ ÇIKARMALARINI EMRETMİŞTİ

Kovid-19 salgınını hafife aldığı için eleştirilere maruz kalan ve aşılama planları olmadığını açıklayan Tanzanya yönetimi, şimdi de maske takanlara tepki göstermeye başladı. 

The Citizen gazetesinin haberine göre, Kilimanjaro bölgesinin başkenti Moshi'nin belediye başkanı Juma Raibu Juma, şehirde virüsün olmadığını ileri sürerek toplantıya girdiği meclis üyelerinden maskelerini çıkarmalarını istedi. 

Juma, "Oturumumuza başlamadan önce maske takan herkesten ayağa kalkmalarını rica ediyorum. Maskelerinizi çıkarın, şehrimiz güvenli. Ben belediye başkanı olarak maske takmıyorum buna rağmen sizin takıyor olmanız kendinizi çok fazla sevdiğiniz anlamına geliyor." diye konuştu. Belediye başkanının verdiği sözlü emre tüm meclis üyelerinin uyduğu belirtildi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Tanzanya Magufuli koronavirüs