Aşı için 'tehlikeli' demişlerdi, şimdi de aşı almayacaklarını duyurdular

koronavirüs
Aşı için 'tehlikeli' demişlerdi, şimdi de aşı almayacaklarını duyurdular

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, yabancı devletlerin ürettiği yeni tip koronavirüs aşılarına karşı halkını uyararak, "Aşı tehlikelidir" demişti, Tanzanya Sağlık Bakanı Dorothy Gwajima, koronavirüse karşı aşı alma planlarının olmadığını açıkladı

Dünya genelinde birçok ülkede koronavirüs salgınına karşı mücadele kapsamında aşı uygulamaları devam ederken, Tanzanya'dan şaşırtan bir açıklama geldi. T

anzanya Sağlık Bakanı Dorothy Gwajima başkent Dodoma'da düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığın koronavirüs için aşı alma planı olmadığını açıkladı. Gwajima, "Herhangi bir aşı bakanlık onayı almalıdır. Tanzanya, düşük ve orta gelirli ülkelere aşı vermeyi amaçlayan COVAX için uygun olsa da herhangi bir aşının ne zaman gelebileceği net değildir" dedi. Bakan Gwajima, Tanzanya'nın güvende olduğunu bir kez daha yineledi.

Koronavirüs ile ilgili yaptığı açıklamalarla uluslararası arenada eleştirilerin odağında olan Devlet Başkanı John Magufuli ise geçtiğimiz hafta aşıların "tehlikeli" olduğunu ifade etmiş, ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını yineleyen Magufuli, "Aşılar tehlikelidir. Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı, veremin aşısını, sıtmanın aşısını..." ifadesini kullanmıştı. İsmini vermediği bir ülkede rahim kanseri olmaması için küçük kız çocuklarının aşılandığını ve bu kişilerin sonrasında kısır kaldığını ileri süren Magufuli, "Sağlık Bakanlığı, her aşının ülkemiz için iyi olmadığını bilmek zorunda. Tanzanyalılar, aşı denemelerinde kullanılmama konusunda dikkatli olmak zorunda." demişti.

Tanzanya hükümeti salgına yaklaşımı nedeniyle tepki çekerken, en son Nisan ayından bu yana 509 vaka kaydedildiğini duyurmuş, Covid-19 vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayı durdurmuştu. Dünya Sağlık Örgütü'nün Afrika yetkilisi geçtiğimiz hafta Tanzanya'yı enfeksiyonlarla ilgili verileri paylaşmaya çağırmıştı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de söz konusu duruma yönelik yaptığı açıklamada, "Bununla kıtada kolektif olarak mücadele etmezsek mahkum oluruz” uyarısında bulunmuştu.

Kovid-19 vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayan Tanzanya, Madagaskar'ın Kovid-19'a karşı geliştirdiği bitkisel ilacı satın alan ilk ülkelerden biriydi.

BUHAR TEDAVİSİ UYGULUYORLAR

Tanzanya Yerel Yönetimler Bakanı Süleyman Jajo, basına yaptığı açıklamada, virüsle mücadelede buhar tedavisi ile daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi gibi yollar denediklerini bildirdi. Jajo, "Kovid-19'un ülkemizde yeri yok. Buhar tedavisi, meyve ve sebze tüketerek virüsü etkili bir şekilde öldürüyoruz." dedi.

Buhar tedavisinin bazı bitkilerle uygulandığını belirten Jajo, bu uygulamanın virüsü etkisiz hale getirmekte en iyi yol olduğunu öne sürdü. Jajo ayrıca vatandaşlara daha fazla sarımsak, zencefil, karpuz, portakal ve limon gibi gıdalar tüketerek bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Öte yandan uzmanlar, buhar tedavisi yönteminin etkinliğine dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığına dikkati çekiyor.

MASKELERİNİ ÇIKARMALARINI EMRETMİŞTİ

Kovid-19 salgınını hafife aldığı için eleştirilere maruz kalan ve aşılama planları olmadığını açıklayan Tanzanya yönetimi, şimdi de maske takanlara tepki göstermeye başladı. 

The Citizen gazetesinin haberine göre, Kilimanjaro bölgesinin başkenti Moshi'nin belediye başkanı Juma Raibu Juma, şehirde virüsün olmadığını ileri sürerek toplantıya girdiği meclis üyelerinden maskelerini çıkarmalarını istedi. 

Juma, "Oturumumuza başlamadan önce maske takan herkesten ayağa kalkmalarını rica ediyorum. Maskelerinizi çıkarın, şehrimiz güvenli. Ben belediye başkanı olarak maske takmıyorum buna rağmen sizin takıyor olmanız kendinizi çok fazla sevdiğiniz anlamına geliyor." diye konuştu. Belediye başkanının verdiği sözlü emre tüm meclis üyelerinin uyduğu belirtildi.

Kaynak: AA

John Magufuli