Sahte bayrak operasyonu, saldırısı ne demek?

Sahte bayrak operasyonu, saldırısı ne demek?

Sahte Bayrak operasyonu terimi, Rusya - Ukrayna krizinde iddia edilmesi sonrasında kamuoyu tarafından yoğun şekilde merak edilerek "Sahte Bayrak Operasyonu, saldırısı ne demek?" şeklindeki sorular üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. İşte Sahte bayrak (False Flag) hakkında merak

Rusya ile Ukrayna arasındaki (Donetsk) krizin savaş çıkma tehlikesi boyutuna kadar yükselmiş olduğu şu günler içerisinde iki ülke arasında savaş çanları çaldıran olayla ilgili Sahte Bayrak Operasyonu, saldırısı iddialarının kullanılmasıyla beraber kamuoyu tarafından 'Sahte Bayrak Operasyonu, saldırısı ne demek?' sorularıyla arama motorlarında bilgi sahibi olmak adına araştırmalarını sürdürüyor.

SAHTE BAYRAK OPERASYONU, SALDIRISI NE DEMEK?

Sahte Bayrak operasyonu (İngilizce ifade edilişi ile False flag) anlamı ve diğer tüm detaylara yönelik bilgiler şu şekilde;

Sahte bayrak, gizli örgütlerin veya istihbarat örgütlerinin, belli bir halkı kışkırtma veya yönlendirme maksatlı kendi yapmış oldukları birtakım olayları hedefte olan kişiler yürütüyormuş gibi belirterek kamuyu aldatmak adına tasarlamış oldukları gizli operasyonlara verilen isimdir.

sahte bayrak saldırısı

1997, New York (Random - Greenhill) baskısı casusluk ansiklopedisi Spy Book (Casus Kitabı), Sahte Bayrak maddesine göre ise Sahte Bayrak Operasyonu şu şekilde tanımlanmıştır:

'Rakip istihbarat örgütü personelinin kendisini dost ülke veya örgüt kimliği altında yanlış tanıtarak sergilediği yaklaşım. Yaklaşılan kişi, verdiği bilginin rakip değil, müttefik tarafa gittiğine inanarak hassas bilgiler aktarabilir.' (s.201)

İsmi savaş esnasında bir ülkenin kendi dışındaki bir bayrağı kullanarak başka bir ülkeyi savaşa çekmeyi hedefleyen askeri kavramdan türetilmiştir.

Sahte bayrak operasyonları, yalnızca savaş zamanı ve kontrgerilla operasyonları ile sınırlı bulunmaz; barış zamanında da kullanımı mevcuttur. Özellikle de istihbarat birimleri ve gizli örgütler tarafından sık başvurulan bir yöntem olarak dikkat çekmektedir.

rusya ukrayna krizi