Rusya'yı bekleyen büyük tehlike: Son 10 gün

Rusya Teknoloji Haberleri Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya'yı bekleyen büyük tehlike: Son 10 gün

Telekom teçhizatı üreten Nokia ve Ericsson yıl sonunda Rusya'dan ayrılacak. Ülkede bu durumun mobil ağları felç etmesinden günlük iletişimin çökmesinden endişe ediliyor.

5 üst düzey telekomünikasyon yöneticisi ve sektör kaynakları Rus cep telefonu kullanıcılarının yavaş indirme, yükleme, aramaların kesilmesi, bağlanamama ve uzun süreli kesintiler gibi problemlerle karşılaşabileceğini düşünüyor. Operatör yazılımları yükseltme yama yapma yeteneklerini kaybedeceğinden büyük sıkıntı yaşanması olası.

Rusya'da telekom pazarının yüzde 50'ye yakınına sahip olan Ericsson ve Nokia ülkede telekoma dair ne varsa hemen hemen hepsini üretiyor.

Ayrıca ağlar arasında iletişimi sağlayacak yazılımlar da onlara ait.

Yılın sonuna doğru çalışmalarını hızlandırdıklarını açıklayan Ericsson'un finans şefi Carl Mellander, "Yıl sonunda tüm muafiyetlerin süresi doluyor" diyerek ayrılığın sinyalini verdi. Nokia da yıl sonunda Rusya'dan çıkışlarının tamamlanacağını ve Rusya'ya geride hiçbir şey bırakmayacaklarını açıkladı.

Rusya ise bu durumu lehine çevirme peşinde, ülkede modern telekom ekipmanı üretimine başlamak için bunu bir fırsat olarak görüyorlar. Zaten Rusya bir süredir Nokia ve Ericsson'a olan bağlılığı azaltmak için çalışma yürütüyordu. 2021'de Rus üreticilerin pazar payı yüzde 11,6'yken şu anda bu oran yüzde 25,2'ye yükselmiş durumda.

Ancak yine de yabancı firmalara bağların kopmasının 5G gibi yeni teknolojilerin geride kalınmasına neden olması bekleniyor.

BOZULMA ÖNCE KIRSAL ALANLARDA BAŞLAYACAK

Nokia ve Ericsson'un ekipmanlarını devre dışı bırakmasıyla birlikte önce kırsal alanlarda iletişim bozulması bekleniyor. Peşinden ise yazılım güncellemelerinin yapılmaması nedeniyle ağ kesintilerin artması ve siber saldırılara maruz kalınmasından endişe ediliyor.

Öte yandan ülkede hizmet veren Çin şirketi Huawei ise kendi yazılım güncellemeleri ile bakım çalışmalarına devam edecek. Ancak yeni ekipman satışı yapmayacak.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya iletişim telekom Nokia Rusya Ukrayna savaşı