Rusya'dan flaş Ukrayna açıklaması

Rusya Ukrayna son dakika son dakika haber
Rusya'dan flaş Ukrayna açıklaması

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Ukrayna'da NATO birliği konuşlandırılması gerilimi arttırır, böyle bir durumda önlem alırız" denildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermesi halinde Rusya'nın ulusal güvenliğini sağlamak için ekstra adımlar atmak zorunda kalacağı uyarısı yaptı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına birlik sevkiyatı yaptıklarını belirtmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettirdiğini ve bunun hiç kimse için tehdit içermediğini ifade etmişti.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar devam ediyor.

DONBAS KRİZİ

Kiev’de 2013 sonunda dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşmasını imzalamayı ertelemesi üzerine başlayan protestoların büyümesiyle ülkede toplum Ukrayna ve Rusya yanlıları diye ikiye ayrıldı ve kriz ülkenin doğusundaki Donbas bölgesine sıçradı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ZELENSKİY: PROVOKASYONLARA HAZIRIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya tarafından Ukrayna sınırına yapılan askeri sevkiyatlara ilişkin açıklama yaptı. Zelenskiy, Rusya’nın bu hareketini provokasyon olarak nitelendirerek, her türlü provokatif harekete hazır olduklarını bildirdi. Çatışmaların sürdüğüne vurgu yapan Zelenskiy, "Donbas bölgesine ilişkin savaş ve barış konularını iki maddeye bölmek istiyorum. Çatışmalar yılbaşından beri devam ediyor. Sadece yılın ilk aylarında 20 ölü, 57 yaralımız var" dedi.

Zelenskiy, sınıra asker yığma gibi hareketlerin Ruslar tarafından adet haline getirildiğine vurgu yaparak, "Diğer konu da Rusya’nın askeri varlığını Ukrayna sınırlarında arttırması. Askeri tatbikatlar ve sınıra asker yığmalar Rusya’nın adeti haline geldi. Bu şekilde tehlikeli ortam oluşturarak barış görüşmelerine de etki etmeyi amaçlıyorlar. Biz her zaman provokasyonlara hazırız. Ordu sadece güç ve kuvvet değildir, ayrıca akıl ve dengedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber