Rusya'dan 'ağır insansız saldırı uçağı': Ohotnik seri üretime geçiyor

Ajans Bizim
Askeri teknoloji Rusya İnsansız Hava Aracı
Rusya'dan 'ağır insansız saldırı uçağı': Ohotnik seri üretime geçiyor

Rusya’nın geliştirdiği, ağır insansız saldırı uçağı, “Ohotnik” (Avcı) bu yıl sonuna kadar seri üretime geçecek.

V.P. Chkalova Novosibirsk Havacılık Fabrikası tarafından tasarlanarak geliştirilen ve testleri başarıyla tamamlanan ağır saldırı uçağının seri üretimine 2024'ün ikinci yarısında başlanacak.

Novosibirsk Bölgesi Vali Yardımcısı Sergey Semka’nın TASS ajansına yaptığı açıklamaya göre, ağır bombardıman İHA’sının testlerinin son aşaması halen devam ediyor. Bu testlerin bu yılın ikinci yarısında sonlanması ve seri üretime geçilmesi bekleniyor.

Ohotnik'in geliştirilmesi 2011'den beri Suhoy tasarım bürosu (Rostec'in bir parçası) tarafından yürütülüyor.

Ağır İnsansız Bombardıman Uçağı Ohotnik’in kalkış ağırlığı 20 tona kadar çıkıyor ve maksimum uçuş hızı saatte yaklaşık bin kilometreyi buluyor. Yapay zeka teknolojisini kullanan İHA, düz jet nozulu (püskürtme elemanı) sayesinde radar tarafından tespit edilmesi oldukça zor. Bu İHA bu sebeple hayalet uçak sınıfına giriyor.

Rusya, bu özellikleriyle, henüz bu uçağın dünyada benzerinin olmadığını ifade ediyor.

Ohotnik, ilk kez, Ağustos 2019’da yaklaşık 20 dakika uçmuştu. Bir operatör tarafından yönlendirilen tek motorlu 20 tonluk savaş aracı, ilk test uçuşunda 600 metre irtifada birkaç tur atarak uçuşunu tamamlamıştı.

Suhoy şirketi tarafından geliştirilen ve Rus ordusunda saldırı işlevleri bulunan ilk ağır İHA olan bu yeni savaş aracı, radarlara karşı neredeyse görünmez kılan özel malzemeler ve kaplamalar kullanılarak, “Uçan Kanat” modeline göre üretildi. 

Ohotnik’te bulunan AL-31 turbo motor, Su-27 avcı uçaklarında kullanılıyor.