Rusya'daki Kuzey Kore askerleri görüntülendi

AJANS BİZİM
Rusya Kuzey Kore Ukrayna

Ukrayna makamları, askeri istihbarat şefinin yaklaşık 11 bin Kuzey Koreli piyadenin halihazırda Rusya'nın doğusunda eğitim gördüğünü duyurmasından son Kuzey Koreli askerleri gösteren bir video yayınladı.

Videoda, kuzey Koreli olduğu belirtilen onlarca askerin Rus askerî üniformalarını almak için sıraya girdiği görülüyor.

Ukrayna lider Volodimir Zelenski, geçen hafta, Pyongyang tarafından gönderilen birliklerin çatışmaya girdiğini söylemişti.

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanlığına bağlı Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi tarafından yayınlanan videoda, Kuzey Kore askerlerinin Rus üniforması olan çanta, kıyafet ve diğer eşyaları toplamak için sıraya girdiği ifade ediliyor.

Merkezin müdürü Ihor Solovey, "Bu videoyu kendi kaynaklarımızdan aldık. Güvenlik nedenleriyle, bize bunu sağlayan kaynaklardan daha fazla doğrulama sağlayamıyoruz. Video, Kuzey Kore vatandaşlarının Rus ordusunun yönlendirmesi altında Rus üniformaları aldığını açıkça gösteriyor" dedi.

Ukrayna için bu video, Kuzey Kore'nin Rusya'nın yanında savaşa sadece silah ve mermilerle değil, personeliyle de katıldığını gösteren ilk görüntülü kanıt olması açısından önemlidir.

"BURYAT TABURLARI"

Kuzey Kore birliklerinin gerçek kaynağını gizlemek için “Buryat taburları” (adını Rusya'nın Uzak Doğusundaki Moğol etnik grubundan alıyor) olarak adlandırıldığı söyleniyor.

Merkez, görüntülerin son günlerde bir Rus askeri tarafından çekildiğini iddia ediyor, ancak nasıl elde edildiğini belirtmiyor.

Haber, Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov'un yerel medyaya verdiği demeçte, yaklaşık 11 bin Kuzey Koreli piyadenin halihazırda Rusya'nın doğusunda eğitim gördüğünü ve Kasım ayına kadar cepheye katılmaya hazır olacaklarını tahmin ettiğini söylemesinin ardından geldi.

Budanov, “Herhangi bir sayıda yeni askerin ortaya çıkması bir sorundur, çünkü hepsini yok etmek için ek yeni silahlara ihtiyacımız olacak. Bu videonun yayınlanması uluslararası topluma, Ukrayna ile resmen savaş halinde olan iki ülkeyle birlikte, bu saldırganlığı püskürtmek için daha fazla desteğe ihtiyacımız olacağının sinyalini vermek açısından önemlidir” dedi.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yardım etmek üzere Ukrayna'daki savaşa 1.500 özel kuvvet gönderdiğini bildirdi. Bu kaynaklara göre, özel kuvvetler çoktan Rusya'ya ulaşmış durumda.

ABD DOĞRULAYAMIYOR

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya karşı savaşta yer almak üzere Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin haberleri doğrulayamayacağını söyledi.

Kremlin ise, Pyongyang'ın asker gönderdiği yönündeki haberleri yalanlayarak bunları “yalan haber” olarak nitelendirdi.

Fransa, Güney Kore casusluk ajansının Pyongyang'ın Ukrayna'da savaşmak üzere asker gönderdiğini açıklamasının ardından Rusya ve Kuzey Kore arasında artan askeri işbirliğinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christophe Lemoine, “Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki Rus savaş çabalarına yönelik askeri desteğindeki ve işbirliğindeki artış çok endişe verici” dedi.

Eğer doğruysa, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'daki varlığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki askerî ilişkilerin yoğunlaştığının bir başka kanıtı olacaktır.

İki ülke, ecen yaz, askerî yardım sağlamayı taahhüt eden bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı.