Rusya'da yaşayan yabancılar ne düşünüyor? 'Panik değilim ama...'

Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya'da yaşayan yabancılar ne düşünüyor? 'Panik değilim ama...'
Pandemi öncesinde Kızıl Meydan turistlerin Moskova'daki en uğrak noktası idi. Fotoğraf: Shutterstock

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası bu ülkede yaşayan yabancılar daha önce görmedikleri bir gündelik hayatla karşı karşıya kaldılar. Zamlar yaşamı zorlaştırırken gelecek planlarını gözden geçiriyorlar.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması üzerine binlerce Rus, ülkeden ayrılmaya devam ediyor. Ancak ülkeden ayrılmayı düşünen bir başka kesim daha var. Yıllardır bu ülkede yaşayan yabancı çalışanlar da gelişmelerden endişeli.

Bunlardan biri de İngiliz vatandaşı Mark, kendisi Rusya'da İngilizce öğretmenliği yapıyor. Mark, bir ay öncesine kadar ülkedeki diğer yabancı arkadaşları ile tatil planları yapıyordu. 2019'un sonunda Rusya'ya taşınan İngilizce öğretmeni, “Yıllardır burada olan, aile kuran ve çok şey yaşamış insanlarla konuştum, ancak Ukrayna'nın işgali onlara fazla geldi” dedi. Rusya'dan kaç gurbetçinin ayrıldığına dair bir rakam yok, ancak pek çok yabancı, tanıdıkları kişilerin önemli bir kısmının geçen ay ülkeden ayrıldığını söyledi.

Rusya'daki yabancı çalışanlardan biri de Almanya'dan gelen ve muhasebeci Sebastien. Sebastien Rusların gündelik hayatlarına normal olarak devam ettiklerini düşünüyor. "Hiçbir Rus, birinin Rusya'ya saldırdığını hayal edemez" diyor. Sebastien'e göre; Rusların güvenlik açısından, bir korkuları yok.

Rusya'nın başkentinde günlük yaşam büyük ölçüde normal seyrinde devam ediyor. Moskova'da okullar açık, metro çalışıyor ve işçiler ofislerine gidiyor. Ancak İngiliz asıllı Mark öyle düşünmüyor. Mark, sıkıyönetim söylentilerinin Rusları rahatsız ettiğini söylüyor. 

VPN OLMADAN SOSYAL MEDYA YOK

Yabancı çalışanlar, savaş karşıtı protestolar sonucu tutuklanmalardan ve medyanın tavrından rahatsız. Kullanıcının yerini gizleyen bir VPN (sanal özel ağ) olmadan, Rusya'daki hiç kimse artık Facebook, Twitter veya Instagram'a erişemiyor. Sebastien, büyük şehirde yaşayanların farklı medya kanallarına da ulaşabildiklerini ancak küçük yerlerde yaşayanların tek iletişim araçlarının devlet medyası olduğunu söylüyor.

BANKADAN PARA ÇEKMEK ZOR 

Rus bankalarının, uluslararası bankacılık işlemlerinin temelini oluşturan SWIFT sistemini kullanması yasaklandı. Yabancı banka kartları ve Apple Pay ve Google Pay gibi ödeme platformları artık Rusya'da kullanılamıyor. Sebastien, dolar bulundurmada sınırlamalar olduğunu ve merkez bankasının ruble çekimine de limitler koyduğunu söylüyor.

Mark, İngiltere'den yanında getirdiği banka kartının artık Moskova'da çalışmadığını fark ettiğinde Rusya'daki banka hesabından rublelerinin çoğunu çekti. Ancak pek çok arkadaşının o kadar hızlı davranamadığını söylüyor.

ZAMLAR HAYATI ZORLAŞTIRIYOR 

AB ve ABD yaptırımlarının bir sonucu olarak, Rus rublesi Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana değerinin üçte birini kaybetti. Süpermarketler, bir alıcının satın alabileceği ürün sayısına sınır koydu. Sebastien, "100 paket şeker ya da 25 paket makarna alamazsınız" diyor. “Mağazalardaki fiyatlar neredeyse her gün artıyor. Patates, havuç, lahana, et, zamlandı. Bir gazlı ocak almak istedim ve birkaç gün içinde yüzde 40 zam geldi” diye ekliyor.

Kuzey İrlanda vatandaşı olan ve Moskova'da yaşayan Hugh ise zamlarla ilgili, “Aşırı panik değilim ama planlar yapıyorum. Gelirimin büyük kısmı ruble ve artık ruble olarak ödeme yapmayı düşünmüyorum.” diyor.

Yabancı çalışanlara göre Rusların önemli bir kımı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'i destekliyor. Kuzey İrlanda vatandaşı "Bu destek biraz azalmış olabilir ancak buradaki yaşlı insanlar ona çok saygı duyuyor" demekte. 

Sebastien ise, sıradan bir Rus'un yaptırımlarla olan yaklaşımıyla ilgili düşündüğünü şöyle aktarıyor: 

Sık sık şöyle diyecekler: Savaşlardan geçtik, krizlerden geçtik, Perestroika'dan (Sovyetler Birliği'nin 80'ler sonunda başlattığı ve birliğin dağılmasıyla sonuçlanan reform hareketi) geçtik ve bu da aşılması gereken başka bir şey. Lider karar verecek, nereye gideceğini göreceğiz ve üstesinden geleceğiz.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Euronews'de Hannah McCarthy imzası ile yayımlanan 'What is life like for Westerners in Russia amid the war in Ukraine?' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna ruble banka SWIFT