Rusya'ya sığınan Kırgızistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Akayev ülkesine döndü

Rusya
Rusya'ya sığınan Kırgızistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Akayev ülkesine döndü

24 Mart 2005'teki halk ayaklanmasında ailesi ile ülkeyi terk ederek Rusya'ya sığınan Kırgızistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in 16 yıl sonra sığındığı Rusya'dan Kırgızistan'a getirildiği bildirildi.

Yerel basının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, eski Cumhurbaşkanı Akayev'in, Milli Güvenlik Devlet Komitesinin çalışmaları sonucu Bişkek'e getirildiği belirtildi.

Akayev'in, Bişkek'teki Manas Uluslararası Havaalanı'ndan alınarak Milli Güvenlik Devlet Komitesi binasına götürüldüğü ve Kumtor altın madeni ile ilgili soruşturma kapsamında hakkında işlem başlatıldığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un iktidarı, Akayev'in iktidarı döneminde 1993'te Kanadalı Centerra Gold şirketinin kurduğu Kumtor altın madenine çevreye büyük zarar verdiği gerekçesiyle kayyum atamıştı.

Güvenlik güçleri, Kumtor altın madenine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Akayev hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Kırgızistan'ın bağımsızlığından sonra 15 yıl cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Akayev, 24 Mart 2005'teki halk ayaklanmasında ailesi ile ülkeyi terk ederek Rusya'ya sığınmıştı.

AKAYEV KİMDİR?

Askar Akayev, 10 Kasım 1944'te Kırgızistan'ın kuzeyindeki Kızılbayrak köyünde doğdu. Babası bir çiflikte çalışıyordu. Kendisi ise St Petersburg'da eğitim gördü, bilimsel çalışmaları nedeniyle çok sayıda ödül kazandı. 1986'da Kırgız Komünist Partisi'ne girdi ve partinin Bilim Departmanı Başkanı oldu. 1990'da hala Soyvetler Birliği'nin parçasıyken, Kırgızistan'ın başına geçti. Kırgızistan'ın, 1991'de bağımsızlığını kazanmasının ardından direkt halk oyuyla cumhurbaşkanı seçildi, aynı başarıyı 1995'te de tekrarladı.

Askar Akayev, hem Amerika Birleşik Devletleri, hem de Rusya'yla iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. İki ülke de Kırgızistan'da asker üsler bulundurmaya devam etti. Akayev, 2000 yılının ekim ayında üçüncü kez beş yıllığına devlet başkanı seçildi. Ancak Batılı gözlemciler, usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle bu seçimi eleştirmişti.

Kaynak: AA

Kırgızistan