Rusya ve Estonya arasında kriz: Ülkeyi terk etsin

Rusya
Rusya ve Estonya arasında kriz: Ülkeyi terk etsin

Son dakika gelişmesine göre; Rusya Dışişleri bakanlığı Moskova'daki Estonya Büyükelçisi’nden ülkeyi 7 Şubat’a kadar terk etmesi istendi. Estonya'dan karşı hamle geldi, Rus Büyükelçi'nin Tallinn'den ayrılacağı açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki Estonya Büyükelçisi Margus Laidre’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ve kendisine Estonya hükümetinin Rusya karşıtı eylemleri ile ilgili olarak protesto iletildiği kaydedildi.

Ayrıca Laidre’ye, Rusya’yı terk etmesi için 7 Şubat’a kadar süre tanındığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: 

“Estonya tarafından Tallin’deki Rusya Büyükelçiliği’ndeki personelin sayısının azaltılmasını içeren yeni bir düşmanca karar alınmıştır. Bu, ülkeler arasındaki ilişkilerin çöktüğünü göstermektedir.

Estonya’nın bu kararına karşılık olarak Rusya tarafından ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirilmesi kararı alınmıştır.

Rusya ile Estonya’nın ilişkilerinde gelinen bu durumun sorumluluğu tamamıyla Estonya tarafına aittir. Estonya yönetiminin düşmanca adımlarına karşılık vermeyi sürdüreceğiz.” 

ESTONYA'DAN YANIT GELDİ

Estonya Dışişleri Bakanlığı, ülkede bulunan Rus Büyükelçi'nin Tallinn'den ayrılacağını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığının Estonya'nın Moskova Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istediği anımsatıldı.

Açıklamada, "Rusya ile ilişkilerde eşitlik ilkesine bağlıyız. Bu da Rus Büyükelçisi'nin Estonya'nın Rusya Büyükelçisi ile aynı zamanda ülkemizden ayrılacağı anlamına gelmektedir." ifadesi kullanıldı.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya'nın adımları, yaklaşık bir yıldır egemenliği ve hepimizin güvenliği için mücadele eden Ukrayna'ya destek vermekten bizi vazgeçiremeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Estonya